Vem är Winona LaDuke?

Winona LaDuke är en infödd amerikansk aktivist och före detta politisk kandidat. Hon är medlem i Mississippi Band Anishinaabeg, av Anishinaabekwe (Ojibwe) stam. Hon är mest känd för allmänheten som vice presidentkandidat Ralph Nader i miljöpartiet under 1996 och 2000 års val. Under både 2004 och 2008, men ställde hon Demokratiska kandidater till president, John Kerry och Barack Obama.

Winona LaDuke föddes i en Native American far och en judisk mor i Los Angeles 1959. Hon växte upp i Ashland, Oregon, och har studerat vid Harvard University, tjäna en examen i landsbygdens ekonomiska utveckling. Hon gick sedan till White Earth Reservation i Minnesota. The White Earth Indian Reservation, även känd som Gaa-waabaabiganikaag, är den största bokningen i staten. Även om det ibland identifierats som en Chippewa eller Ojibwe bokning, de flesta invånare föredrar att identifiera som Anishinaabe.

Ursprungligen White Earth var ca 1300 kvadrat miles (3. 400 kvadratkilometer) i storlek, men under slutet av 19. talet, en stor del av denna mark har beslagtagits och säljs antingen till privata köpare eller till Förenta staternas regering, till stor del under Dawes och Nelson Apg. Winona LaDuke bildades, 1989, har White Earth delstaten Recovery Project, som syftar genom politiska åtgärder för att återvinna den mark som togs ifrån sitt folk, en sak som hittills varit relativt framgångsrik.

Winona LaDuke antingen formativ eller integrerad i ett antal Native American rättigheter organisationer. Detta arbete omfattar kvinnor i alla röda nationerna, som ger allmänheten uppmärksam på extrema nivåer av tvångssteriliseringar ådragit kvinnliga indianer, och ursprungsbefolkningen Women's Network. Hon fungerar också som verkställande direktör Honor jorden organisation som syftar till att få ett brett stöd och medvetenhet om miljöfrågor väsentlig del indianer, och arbeta för att bevara indianska samhällen.

LaDuke är också ett kritiskt -hyllade författare, med böcker som Last Standing Woman under 1997, och Recovering the Sacred: kraften i namngivning och Yrkande under 2005. Hon har även medverkat i dokumentärfilmer, t. ex. 2002 års Main Stream och 1997 är Anthem . Hon fortsätter att göra offentliga framträdanden, talar om ett brett spektrum av frågor som är relevanta både för infödda rättigheter och större miljöhänsyn.

1996 Winona LaDuke valdes som vice presidentkandidat för USA miljöpartiet i de flesta stater, med Ralph Nader som presidentkandidat. Biljetten tog 685. 297 röster, för ca 0,7% av den totala omröstningen, jämfört med andra utomstående kandidaten Ross Perot, som fick mer än 8 miljoner röster, vid 8. 4% av den totala omröstningen. År 2000 Winona LaDuke valdes återigen som Miljöpartiets vice presidentkandidat, denna gång på alla 44 stater att miljöpartiet upp på. Biljetten vann 2. 882. 955 röster nationellt, för 2,7% av den totala omröstningen. Under 2004 stödde Winona LaDuke Democrat Dennis Kucinich i demokraternas primärval, och efter det primära stödde demokraten John Kerry.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.