Vem är Walter Gropius?

Walter Gropius var en tidig 20th century arkitekt känd för att skapa Bauhaus School of Design. En andra generationens arkitekt, kunde Gropius dra inte bra och är känd för utformningen av byggnader snarare än att kunna planera dem korrekt. Hans design gift funktion och design och är kända för stark, un-prydda konstruktion och massor av glas.

föddes den berömde arkitekten 1883 i Berlin, son till arkitekten Walter Gropius Adolph. Trots sin dåliga ritning förmågor, bildade han ett samarbete med andra yngre arkitekt Adolph Meyer. En av deras första konstruktioner ihågkommen som en av sina största: en skofabrik kallas Faguswerk, byggt Alfeld-en-der-Leine, Tyskland. Byggnaden anses av experter vara ett utmärkt exempel på modernismen, den stil som Walter Gropius skulle vinna berömmelse.

Med slutförandet av Faguswerk 1913, Walter Gropius såg redo för en framgångsrik karriär. Hans arbete avbröts först ett år senare i början av första världskriget, för vilken han var inkallad tidigt i striderna. Han sårades och nästan dödade i strid, men överlevde och återvände till arbetet.

År 1919 utsågs han till chef för storhertiglig Saxon School of Arts and Crafts, och snabbt förvandlade den till Bauhaus School of Design. Ursprungligen var fokus på skolan på modernismen som en konstform, inte med särskild inriktning på arkitektur för en längre tid. Den färdiga byggnader av skolan används un-prydda design, industriella resurser och funktionalitet som dess viktigaste principer. Det blev berömd över hela världen för sin enkla modernistiska designen. När nazisterna kom till makten i Tyskland på 1930-talet flydde Walter Gropius landet sedan han var emot regimen. Efter flera år i England, kom han till Amerika och började undervisa vid prestigefyllda Harvard University. 1938 bildade han ett partnerskap med en annan arkitekt, Marcel Breur. Tillsammans genomförde de Bauhaus principer bygga Harvard Graduate Center och den amerikanska ambassaden i Aten, Grekland. Med Pietro Belluschi, Gropius också ritat Metropolitan Life Building på Manhattan.

Gropius designat en rad olika funktionella byggnader, från fabriker och bostadsprojekt i Tyskland, till tornade kontorsbyggnader i Amerika. År 1945 skulle han fann Architect's Collaborative, ett företag som skulle vara en dominerande förekomst i arkitektur i nästan femtio år. År 1969 dog Walter Gropius i Boston vid en ålder av 86.

Medan det industriella ser Bauhaus-stil är knappast allmänt älskad, har många fans. Medan vissa tycker funktionalitet och enkelhet deprimerande eller ful, anhängare anser att det är harmonisk och full av integritet. Walter Gropius, trots hans oförmåga att dra sina egna arkitektoniska projekt, är en viktig person i historien om design. Hans arv är långtgående, med byggnader av honom finns i länder över hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.