Vem är Virginia Apgar?

Dr Virginia Apgar (1909-1974) gör sjukdomshistoria som ett av de första kvinnliga läkare, och en person som gjort betydande bidrag till området för Anestesi och obstetriker medicin. Känd som "Ginny" till sina vänner, var hon mycket mer än en läkare. Biografier etikett henne som lysande, en föregångare, en innovatör, och mycket modig för att tåla de fördomar mot läkare som anesthetists, och särskilt mot den manschauvinism som var ganska tydlig i sina tidiga år som läkare. Det kan verka konstigt att säga att i början var Virginia Apgar musiker. Hon var en strålande cellist och violinist, som under senare år gjort sina egna instrument för att fortsätta driva bara en av hennes passioner. Hennes skicklighet som musiker gav henne en plats i orkestern Mr Holyoke College, där hon drivit en examen i zoologi.

biografer visar att Virginia Apgar blev inspirerad att bedriva medicinska skolan på grund av hennes egen släkthistoria . När hon var ett barn, en av hennes bröder dog av tuberkulos, och ett annat led av kronisk sjukdom. Oavsett inspiration, eftersträvas Apgar hennes mål att bli läkare med stor fokusering, beslutsamhet och koncentration. Hon började på vårdlinje vid Columbia University, strax före den stora depressionen. Finansiella problem följde henne när hon gjorde sin väg genom skolan, men inte i slutändan har en senfärdig effekt på hennes framgång på vårdlinje. Hon tog examen 1933 med kvaliteter som rankas hennes fjärde bland det årets examen läkare.

Hennes förhoppning var att specialisera sig på kirurgi, och hon tog en plats som praktikant vid Columbia University. Hennes handledare, Dr Alan Whipple, uppmanade henne att studera Anesthesiology istället. Fältet var fortfarande anmärkningsvärt rå. Apgar hade en svår tid även hitta en plats att träna som en anesthetist. Som vi vet idag, är Anestesiologi en mycket viktig faktor i kirurgi, och du vill att din anesthetist vara lika om inte mer kapabla än din kirurg. När Virginia Apgar först tog upp metoder som anesthetist hade specialmaterial ett mycket lågt anseende och ansågs inte vara i nivå med andra specialiteter. Hon var lägre betalt, och hade svårt att hitta någon att arbeta för henne när hon tillträdde en tjänst vid Columbia University sjukhuset 1938. Inom tio år skulle åsikt om detta område genomgår stora omvandling. Apgar hade inte bara människor som är villiga att arbeta för henne, men fick en professur utnämningen på Columbia, den första kvinnliga läkaren för att få ett.

Apgar intresse för anestesiologi blev snart fokuserade mest på obstetrik. Under 1940-talet och 1950-talet var det brukligt att söva kvinnor föder. Virginia Apgar konstaterade att spädbarn drabbas ofta av de mediciner som ges till mammor, och hon sökte en metod för bedömning spädbarn direkt efter att de föddes för att avgöra huruvida läkarvård behövdes. Detta blev Apgar poängsystemet, som fortfarande är i bruk. Apgar poäng tittar på en bebis verksamhet, puls, utseende, reflex svar och andning för att bestämma hälsan hos nyfödda.

Hennes studier på detta område skulle förändras inom obstetrik och slutligen läkare kom att förstå att narkos, och även små mängder av smärtstillande medel kan få betydande effekter på nyfödda. Detta ledde till mer moderna trender för att leverera barn med mindre smärta medling, och även med ändrade metoder för medicinering leverans som har mindre effekt på en nyfödd.

Virginia Apgar skulle inte vara en praktiserande läkare när dessa förändringar inträffade. År 1959 tog hon en magisterexamen i folkhälsa och beslutat att koncentrera sin karriär på missbildning förebyggande. Hennes sista år tillbringades outtröttligt förespråkar för mer resurser och forskning om förebyggande av cerebral pares i organisationen numera mest känd som March of Dimes.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.