Vem är Truman Capote?

Truman Capote är en berömd amerikansk författare, mest känd för sin roman, Breakfast at Tiffany's , och hans sanna brott bok, In Cold Blood , som många tror förebådade Dokumentärroman rörelse vars moderna efterföljare omfatta Susan Orlean och Jon Krakauer. Truman Capote föddes 1924 och dog 1984 och lämnade efter sig ett imponerande och produktiv arbetsinsats, och ett ökänt rykte som flamboyantly homosexuell, kvick New York socialist. Som barn, Truman Capote levde med sin faster i Alabama. Hans bästa vän var Harper Lee, författare till den klassiska arbete, To Kill a Mockingbird . Vissa spekulerar att boken var ghostwritten faktiskt av Capote, men rykten har aldrig kunnat styrkas. Under tonåren flyttade Capote till New York för att leva med sin mor och hennes make. Strax efter examen från high school, fick han ett jobb på den prestigefyllda tidskriften The New Yorker .

Truman Capote började skriva noveller, som publicerades i många litterära tidskrifter. Hans första roman, Summer Crossing stals av hans Snyltgästen innan han kunde publicera det. Många år senare återuppstod den och utgavs av Random House 2005. Truman Capote första publicerade roman, Other Voices, Other Rooms , var en delvis självbiografiska roman om en homosexuell tonåring som växer upp i söder, och blev en omedelbar succé. En av Truman Capote mest kända böcker var Breakfast at Tiffany's , som bestod av titeln novell och tre kortare berättelser. Titeln novell blev en klassisk film med legendariska skådespelerskan Audrey Hepburn. Vändpunkten i Capote karriär, men kom med publiceringen av In Cold Blood , en facklitteratur berättelse om mordet på en Kansas familj. Att skriva boken, tillbringade Truman Capote fyra år i Kansas, prata med stadsborna, till polisen, och till och med mördare, samla material till historien. Det serialized i The New Yorker innan publicering, när boken kom ut 1966, var det en internationell bästsäljare och gjorde Truman Capote ett känt namn.

Nyligen två separata filmer gjordes på grundval av Truman Capote liv och sina erfarenheter i Kansas arbetar In Cold Blood : Capote , som Phillip Seymour Hoffman vann en Oscar för sin rollprestation som Capote, och Infamous , som trots att kritiskt lovordade, hade oturen att komma ut andra, och fick dystra försäljning biljettintäkterna .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.