Vem är Sarah Benhardt?

Sarah Bernhardt var en fransk skådespelare i slutet 19th century. Smeknamnet "The Divine Sarah," var hyllas hon runt om i Europa och USA. Sarah Bernhardt var en av de mest berömda skådespelerskor i hennes dag, älskad av dramatiker och theatergoers likadana.

Sarah Bernhardt föddes Henriette Rosine Bernard i Paris den 23 oktober 1844, som oäkta dotter till en holländsk-född judisk kurtisan. Sarah Bernhardt blev senare en kurtisan själv, liksom en skådespelerska, och studerade hennes hantverk vid Comédie Française. På 1870-talet utvecklade Bernhardt sin teaterkarriär och var snart i efterfrågan över hela Europa och USA. var känd Sarah Bernhardt för sin excentriska vanor. Hon höll ett menageri med exotiska husdjur, bland annat leoparder och alligatorer, och påstås sov i en kista fodrad med kärleksbrev hon fått. Förutom att agera, coachade hon yngre skådespelerskor, skrev hennes egna böcker och pjäser, skulpterade, målade, och modelleras för konstnären Antonio de La Gandara. Hon var en inspirationskälla för art nouveau konstnären Alphonse Mucha. Hon producerade även röstinspelningar av några av hennes mest kända roller, inklusive Racines Phaedre . Som en kurtisan, var involverad Sarah Bernhardt med ett antal framstående män, däribland konstnären Gustave Dore och kung Edward VII av Storbritannien. Hon gifte sig med grekiska skådespelaren Aristides Damala 1882, men hans morfin missbruk snart förstört äktenskap, och han dog 1889. Före äktenskapet hade Sarah Bernhardt en son, Maurice, 1864. I början av 20th Century, stjärnmärkt Sarah Bernhardt i tio filmer, däribland två biografiska bilder. I sin första film, släppt år 1900, hon spelade Hamlet och registreras en medföljande ljud rulle. År 1914 mottogs hon i den franska Hederslegionen.

Sarah Bernhardt förlorade sin högra ben 1915 till följd av en olycka, men hon fortsatte i egenskap till sin död, med en protes lem på scenen och ger henne hem för att omvandlas till en uppsättning film när en stroke lämnade henne begränsas till hemmet. Sarah Bernhardt dog i sin sons armar den 26 mars 1923, fyra dagar efter avslutad hennes sista film. Hon är begravd på Père Lachaise-kyrkogården i Paris, Frankrike.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.