Vem är Rudyard Kipling?

Rudyard Kipling var en berömd engelsk författare och resande, som bodde i Indien, Afrika, England och USA under hans färgstarka livstid. Han är väl ihågkommen för sina märkliga noveller och produktiv poesi, som publicerades i stor utsträckning i både England och USA. Liksom många av hans samtida, Kipling kämpade med den övergångsperiod under vilken han bodde, där många engelska kolonierna började protestera sin underordnade ställning. Mycket av Kiplings senare arbete som speglas detta, tillsammans med den allmänna känslan av besvikelse skapats av första världskriget.

Joseph Rudyard Kipling föddes 1865 i Bombay, Indien, och bodde där i flera år innan den skickas till England med sina föräldrar till ytterligare sin utbildning. Hans skildring av sin barndom i England visar att Kipling var inte så nöjd där och plågades ofta av sina klasskamrater. Detta beteende var vanligt i England under denna period, eftersom barn som föds i kolonierna ansågs vara mindre än fullt engelska klasskamrater. Kipling återvände till Indien efter examen och arbetat som reporter där fram till 1889, då han lämnade på en rundtur som inkluderade USA och Asien. När han reste, publicerades hans arbete hemma och utomlands, och 1889 Kipling åkte till London för att arbeta som författare. Under sin tid i London, Kipling skrev många berättelser, dikter och böcker, och träffade Caroline Balestier, syster till hans amerikanska förläggare, som han gifte sig 1892. De kommande fyra åren av Kiplings liv tillbringade han i Brattleboro, Vermont, där paret fick två barn och Kipling skrev Djungelboken . Familjen flyttade tillbaka till England, där ett tredje barn föddes och tillbringade tid i Afrika, där Kipling skrev Just So Stories .

Kipling gjorde ett enormt bidrag till området för engelsk litteratur, som belönades med ett Nobelpris i litteratur 1907. Förutom sina barnböcker, skrev Kipling flera essäsamlingar, berättelser och poesi, bland annat den berömda "Gunga Din. " Kipling haft motsvarande med barn i sin roll som barnboksförfattare, men var respekterad även som kommentator på vuxnas frågor , och mycket av hans seriösa arbete var mycket högt, särskilt under första världskriget. Kipling var också den första författaren att införa cockney dialekt allvarliga poesi, vilket bidrog till en större medvetenhet om Cockney rimmade slang och Cockney ord.

Senare på tjugonde talet blev Kipling en kontroversiell figur, eftersom några av hans verk innehåller imperialistiska och rasistiska referenser som en del läsare tycker osmakligt. Det är dock hans arbete en värdefull bild av den tid han levde, och hån karaktären hos vissa av hans verk som också menar att Kipling kanske inte har tänkt mycket på människor som tror sig vara överlägsna på grund av deras nation i ursprungslandet eller hud färg. Hans böcker om Indien och Afrika är särskilt intressant för många läsare, eftersom de ger inblickar i en svunnen tid skriven av en kvick och begåvad författare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.