Vem är Rube Goldberg?

Reuben eller Rube Goldberg var en berömd serietecknare, särskilt känd för sina politiska teckningar, och Rube Goldberg-maskin, en mängd cartooned mönster av ytterst komplicerade maskiner som gjorde väldigt enkla saker. Han var också känd för sin tecknade serien, som Boob McNutt och Mike och Ike , och för 1930 spelfilmen soppa att Nötter som inledde karriären i Three Stooges.

Född 1883 i San Francisco, deltog Rube Goldberg Lowell High School, som har äran av att vara den äldsta offentliga skolan väster om Mississippi. Han avslutade College vid University of California, Berkeley 1904, med en ingenjörsexamen, en mer praktisk grad att hans far insisterade han större i. Han bara arbetat för staden San Francisco som civilingenjör för en kort tid. Förmodligen det bästa sättet hans ingenjör träning visade var i senare skapandet av Goldberg-maskiner.

Rube Goldberg diade inte bara en passion för serieteckning men också en talang för att bli framgångsrik på det. Även om han först arbetade som idrottslärare karikatyrtecknare för San Francisco Chronicle , var han öste upp av San Francisco Bulletin i mitten av 1900-talet för att arbeta som en politisk och allmän serietecknare. År 1907 flyttade Goldberg till New York och frilansade för ett antal tidningar. Hans arbete fick långsamt erkännande, och 1915 hade han tjänat nationellt erkännande.

År 1916 gifte han sig med Irma Seeman, och paret fick två pojkar, som under årens lopp skulle lägga till sina egna bidrag till konst och underhållning. Goldberg insisterade pojkarna byta efternamn när hans politiska kommentarer under andra världskriget började inspirera onda hatpost. De två pojkarna bytt efternamn till George. Thomas George blev känd som målare, och George W. George både skrev och producerade filmer. Som nämndes Goldberg-maskiner, designade av hans seriefiguren Professor Lucifer Gorgonzola Butts, hans mest minnesvärda teckningar. Dessa maskiner kan ha som sitt slutmål enkla uppgifter som att öppna ett fönster eller hämtar mail. De var en kommentar om risken för någon typ av system, särskilt byråkratiskt, vilket uppnås enkla saker i den svåraste möjliga sätt. Du kommer fortfarande höra modern hänvisningar till Rube Goldberg-maskin, när folk tittar på hur en enkel uppgift görs alltför komplicerad byråkrati.

Goldberg förståelse för hur amerikanska fascination med teknik tenderar att ge lazier folk återspeglas på större allvar i dagens problem med fetma. Vi har en mängd olika maskiner som gör enkelt arbete för oss-vill byta kanal på TV-vilket gör oss till en mindre aktiv nation.

I slutet av 1940-talet grundade Goldberg National Cartoonist Society, och han fick många gåvor under sin karriär. Dessa inkluderar Pulitzerpriset 1948 för en insiktsfull ritning som skildrar den djupa oro för spridning av kärnvapen som har börjat stiga i slutet av andra världskriget. Hans arbete har utställningsmonter i ett flertal museer och en av hans Goldberg-maskiner som manifesteras på ett amerikanskt frimärke. Hans karriär slutade med hans död 1970, men hans arv lever vidare i många Rube Goldberg-maskin tävlingar, där studenter, gymnasium eller högskola, försöka designa komplexa maskiner som gör det praktiskt taget ingenting.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.