Vem är Philip Pullman?

Philip Pullman, född i England 1946, är en brittisk vetenskapsman och författare, känd för att skriva kontroversiella trilogin His Dark Materials . Medan Pullmans romaner är skenbart för barn, har de som vuxna uppmärksamhet, särskilt His Dark Materials , eftersom de böcker som behandlar många vuxna teman och frågor.

föddes Philip Pullman i Norwich, England, och hans far var en Royal Air Force pilot. Filip och hans mamma flyttade med sin fars utlagda till sin fars död 1953. Många av Pullmans böcker behandlar ämnen om föräldralösa och faderlösa barn och familjeförhållanden. Hans mor gifte om sig och flyttade familjen till Australien, där Philip Pullman utsattes först serietidningar och fantasylitteratur.

1963, Philip Pullman deltog Exeter College, Oxford, och efter examen, gifte han sig med Judith Speller och började undervisa barn. Pullman skrev också skolpjäser och publicerat flera böcker och samlingar av pjäser, som börjar 1972 med publiceringen av The Haunted Storm , som vann New English Library Young Writers Award. Många av hans böcker har skrivits in i viktorianska och Edwardian epoker, vilket tyder på ett intresse för sociala, politiska och ekonomiska strukturer i den perioden.

År 1988 började Philip Pullman undervisningen vid Westminster College i Oxford, och 1993 började han skriva Northern Lights , publicerad som The Golden Compass USA. 1996 Northern Lights , den första boken i His Dark Materials , publicerades. Detta följdes 1997 med The Subtle Knife , och den sista boken i serien, The Amber Spyglass , publicerades 2000.

His Dark Materials börjar i Oxford, även om en annan version än den som faktiskt existerar. Men är Pullmans förtrogenhet med Oxford och England i allmänhet uppenbart i böckerna, som täcker ett stort område i rymden, tid och andra universum. Böckerna anses kontroversiell eftersom de uttalar sig mycket starkt mot många av de läror av den kristna kyrkan och även föreslå en dagen då Gud själv. Dessutom har böckerna innehåller pornografiskt material att vissa föräldrar tycker är inte lämpligt för barn. Trots detta har serien vunnit många priser.

Philip Pullman har gått till offentlig debatt om kristendomen och den roll kyrkan, talar mycket kritiskt om en annan populär barn-serie, The Chronicles of Narnia . Pullman hävdar att The Chronicles of Narnia är bara ett verktyg för kristen propaganda och att böckerna är förtryckande och skadliga för barn. Debattera motståndare har sagt att Philip Pullman är en trevlig människa att tala med, sällan ta till personangrepp och istället väljer att kritisera material på innehållet.

Pullmans skrift är någorlunda väl genomförda, men fokus i hans böcker är på innehållet. Hans karaktärer gör ofta svåra moraliska val och ibland tvingas att förråda dem de älskar. His Dark Materials behandlar teman som kärlek, död och religion på stort allvar, och vissa religiösa kritiker har menat att Pullmans verk användas i seriösa diskussioner om kristendomen och kyrkan, medan andra väljer att säga upp sin .

Philip Pullman bidrag till kroppen av engelsk barnlitteratur har något i skuggan av arbetet i J. K. Rowling, men förtjänar ett erkännande för sin egen skull. His Dark Materials är utmärkt tankeställare för alla åldrar, religiös eller inte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.