Vem är Norman Mailer?

Norman Mailer har beskrivits som den bästa journalist i Amerika. Hans produktiva litterära karriär som sträckte sig 50 år, och ibland hans privatliv har överskuggat hans litterära ansträngningar. Alltid på jakt efter de Great American Novel, Mailer påhittade produktion har haft sin beskärda del av både belackare och fläktar.

Född 1923 i den tuffa stadsdelen Brooklyn, New York, skulle Norman Mailer visar först sin litterära talang vid Harvard. År 1943 gick Mailer armén. Även om han såg mer kamp med sin handledare än med fienden använde han sina erfarenheter för att bli en storsäljande författare. De nakna och de döda är en fiktiv grund av en Pacific strid. Det var en stor succé och blev Norman Mailer i en kändis nästan över en natt.

Mailer andra bok var inte så väl mottagen. Barbary Shore , som publicerades 1951, skildrar konflikten mellan en federal agent och en före detta radikal. Boken floppade och kritikerna vässade sina knivar. Det cirkulerat rykten om att Norman Mailer var bara en blixt i pannan.

Mailer flyttade till Hollywood i hopp om att göra sin bok till en film. När detta projekt uteblev, vände han sig till manusförfattning och sedan till hans tredje roman. DeerPark var en annan fiktiv konto, denna gång hans Hollywood upplevelser. Boken panned brett och flera förläggare förkastade det. Avslaget skickade Mailer i en svår depression. Han tillbringade sina nätter röka marijuana och dricka för att klara misslyckandet.

Under denna tid, frånskild Mailer hans första fru. Han gifte sig snart Adele Morales, en blivande konstnär. Deras turbulent relation kulminerade i Mailer stickande Morales med en fällkniv efter en all-night party. Hon vägrade att väcka åtal och Mailer fick villkorlig dom. De skilde snart och Mailer gått vidare till den tredje av hans sex fruar.

På 1960-talet tycktes det som om Norman Mailer var överallt. Hans själv-konfessionella bok, Annonser för jag , hade tagits emot väl och han grundade Village Voice , en fri underjordisk tidning. 1969 sprang Mailer framgång till posten som borgmästare i New York City.

Norman Mailer blev snart en av de mest kraftfulla och inflytelserika politiska författarna i Amerika. Han använde sin beskrivande färdigheter som romanförfattare att skriva om icke-händelser fiction värld. Hans faktaböcker omfattas offentliga personer som Marilyn Monroe, Muhammad Ali, Lee Harvey Oswald, Pablo Picasso och dömda mördaren Gary Gilmore. 1968 vann Mailer Pulitzerpriset för sin fackbok, Armies of the Night .

Mailer fortsatt att vara produktiv. Hans böcker var ibland kaotiska och ibland lysande, många når över tusen sidor. De täcker ämnen så skilda som sexuell och politisk makt, religion, CIA och forntida Egypten.

Kändis är något Norman Mailer kan aldrig fly. Hans rättframma åsikter att han alltid är i allmänhetens ögon. Hans personliga och litterära liv har fått honom ökänd liksom kritik. Han har beskrivits som språkrör för en generation och som en opportunistisk hacka, men ingen kan ifrågasätta makten, insyn och inflytande Norman Mailer har haft och fortfarande har på den internationella litteraturen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.