Vem är Neil Armstrong?

Den 21 juli 1969 yttrade Neil Armstrong de berömda orden: "Det är ett litet steg för människan, ett stort steg för mänskligheten", som han satte sin fot på jorden av månen, till den första mannen någonsin stå eller gå på månen. Dessa ord, och månen landning av Apollo 11 mission, är kanske några av de mest minnesvärda av det 20th århundradet. Många människor som bevittnade den första månlandningen 1969 påpekade att det är en av de mest imponerande minnen i historien om deras liv. Armstrong var själva sinnebilden astronauten, ibland överskuggar de andra Nasa astronauter som modigt riskerat sina liv och ibland förlorat dem i Space Race till månen. Framför allt, en del är benägna att glömma att Buzz Aldrin också gick på månen med Armstrong under denna historiska uppgift.

Neil Armstrong väg till månen började inauspiciously nog med hans födelse 1930. Liksom Jim Lovell och flera andra som skulle tjäna på NASA-program, Armstrong var en ivrig scout, tjäna rang Eagle Scout. Det var svårare för Armstrong att utföra, eftersom hans far och familjen flyttade upprepade gånger kring hans födelse staten Ohio (Hans far var en Ohioan regering tjänsteman). Armstrong familjens senaste drag, tillbaka till sin födelsestad för Wapakoneta, åtminstone få Armstrong att avsluta gymnasiet, där han visade en stark fallenhet för vetenskaperna. Detta ledde honom till första studier vid Purdue University, där han förde ett stort Flygteknikingenjör.

Pengar problemen har gjort det fortsatta college måste parkeras för Neil Armstrong. Han kunde närvara Purdue enligt Holloway planen, som gav full undervisning i två år och sedan krävde tre års militärtjänst innan mottagarna av stipendiet skulle få slutföra sin fyraåriga grader. 1949 kallades Neil Armstrong att tjäna flottan, och gjorde det som en pilot, som deltar i Koreakriget och loggning stort antal flygningar. Han lämnade officiellt militär tjänst 1960, men återvände till Purdue i mitten av 1950 för att avsluta sin examen, där han träffade och gifte sig med sin första fru, Janet Shearon. Paret hade tre barn tillsammans, men förlorade sin dotter Karen, när hon var tre.

Armstrong officiellt blev astronaut 1962. Hans första uppdrag var med Gemini programmet, och han var både Gemini 8 och Gemini 11 flygningar. Dessa tidigare skulle vara att flyga långt i skuggan av Apollo 11 mission, med Armstrong som befälhavare. Armstrong har i intervjuer eftersom flyget att han var endast 50% säker på att flygningen skulle inte ens landa på månen, och han medger att vissa farhågor och svårigheter under resor i rymden. Efter framgången med Apollo 11 mission, förklarade han sin avsikt att inte flyga i rymden igen. Han fortsatte att snabbt tjäna NASA, men lämnade 1971 för att satsa på en karriär som professor vid University of Cincinnati.

Det karriär Neil Armstrong har varit skiftande. Han deltog i utredningen av Challenger skytteltrafik katastrofen 1985, och har fungerat som en talesman vid många tillfällen. Han har också deltagit eller ledas styrelser för ett antal olika företag, och 1979 blev en officiell talesman för Chrysler. Han uttryckte ointresse för en politisk karriär trots att han kontaktades av både demokrater och republikaner att köra i en rad olika befattningar. Armstrong och Shearon frånskild 1994 och Neil Armstrong gifte om sig med Carol Held Knight, kort efter hans skilsmässa var klar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.