Vem är Millard Fillmore?

Millard Fillmore var den trettonde president i Förenta staterna, och den andra presidenten att ta på kontoret på grund av dödsfall tjänsteförrättande ordförande. Ett och ett halvt år efter att ha blivit vald till Vice President, Zachary Taylor död skulle hand Millard Fillmore ordförandeskapet. Han tjänstgjorde i Office från 1850-1853, och skulle utan framgång köras igen under 1856.

Millard Fillmore är en skarp kontrast till många av de talmän som föregått honom, och särskilt hans vicepresidentkandidat Taylor. Han föddes i en familj av relativt dålig Native New York-bor, och var bara en av två presidenter som var kontraktsanställda arbetare, som en lärling till en clothmaker. Han saknade också mycket i form av formell utbildning, men till slut passera baren undersökning för att arbeta som advokat.

Fillmores politiska karriär började 1828, när han var 28. Han tjänstgjorde på New York State Assembly i tre år. Han hade starka Whigs böjelser, och skulle väljas till Whig politiker till den 23, 25, 27: e kongress. Han tjänstgjorde i USA: s representanthus 1832-1843. Efter en misslyckad kandidatur till guvernör i New York blev han New York State Comptroller.

ansågs Millard Fillmore en utmärkt kontroll för Taylor. Han var en nordbo och emot slaveri. Men trots hans synpunkter från allmänheten på slaveri som en ond, förargade han Whig Party, särskilt i norr, genom att stödja kompromissen från 1850, som skulle hålla balansen mellan slav stater och icke-stater slav lika. Millard Fillmore var en president som försökte rida den mittlinjen mellan stridande parterna och idéer, och som många som har gjort detta innan och efter, genom att försöka göra alla nöjda, glada han praktiskt taget ingen.

Mycket av ordförandeskapet i Millard Fillmore kan sägas vara en medveten strävan att hålla Whig Party intakt och blidka sin vänster och höger kontingenter. Även läpparnas bekännelse till anti-idéer slaveri, passerade Millard Fillmore den Fugitive Slave Act. Denna handling skulle leda till böter för någon federal Marshall eller en medlem av brottsbekämpning som underlåtit att gripa fly slavar. Medhjälp utströmmande slavar var också ett brott, och kan bestraffas med böter.

För nordbor, passagen av denna handling var ett brott mot staters rättigheter, att göra dem ansvariga för att verkställa slaveriet i södra territorierna. Det ses som ett stöd för slaveri och en fruktansvärd koncession, och många kritiserade Milton Fillmore för att inte veto handlingen. Fillmore kände handling skulle hålla sydstaterna från seceding, och var orolig för sin resa.

Millard Fillmore gjorde avskaffa slaveriet i District of Columbia, i ett försök att hålla den nordliga Whigs i schack, men detta var helt enkelt inte tillräckligt. Hans försök att förena Whig Party misslyckades till stor del. Fillmore lämnade ordförandeskapet med oenighet inom Whig Party fortfarande starka, vilket leder till total upplösning av 1856. Efter att ha tjänstgjort som ordförande, etablerade Millard Fillmore universitetet i Buffalo, och erbjöds senare promoveras till hedersdoktor i Oxford University. Han avböjde eftersom han aldrig hade studerat latin och antydde att det inte var rätt för en person att ta en examen han kunde inte läsa. Fillmore var gift två gånger, tidigt i livet att Abigail Powers, och senare till Caroline Carmichael McIntosh. Han hade två barn med sin första fru.

Millard Fillmore dog av stroke år 1874 vid en ålder av 74. Hans andra hustru Caroline överlevde honom, men hennes senare liv präglades av tilltagande sjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.