Vem är Michael Moore?

Michael Moore är en amerikansk dokumentärfilmare och boka författare, mest känd för sin rättframma åsikter om politik i USA och för hans varumärke keps. Michael Moore är allmänt betraktas som en "Everyman" typ som gillar att ta itu med allvarliga problem, inklusive vapenkontroll, outsourcing, och 9 /11, ofta humoristiska och kreativa sätt.

Född i Flint, Michigan, Michael Moore var barn till en blue-collar familj, med en far som byggde bilar för General Motors i Detroit. Moore studerade vid college i Flint, men hoppade av och skapat en alternativ newsweekly tidningen, där han kunde dela hans politiska åsikter. Därifrån Michael Moore blev redaktör för den liberala Mother Jones Magazine i Kalifornien.

Sedan 1989 har Michael Moore riktat många filmer, som börjar med Roger Me , som är en svidande kritik av globaliseringen fenomen. Hans mest kända filmer är dock 2002 års dokumentär Bowling for Columbine , som handlar om Columbine massakern och frågan om vapenkontroll i USA, och Fahrenheit 9 /11 , som handlar om president George W. Bushs reaktion på attackerna den 11 september och hans band till Usama bin Ladin. Filmen är den mest inkomstbringande dokumentär genom tiderna, med mer än $ 200 miljoner US-dollar (USD) i världen intäkter.

Michael Moore har också värd för flera kortlivade tv-shower, bland annat TV Nation , som först sändes på NBC, och sedan på Fox, och fungerade som en kontroversiell nyheter show, och en fästman , som parodierade företag och offentliga tjänstemän, och visades på Channel 4 i Storbritannien och på Bravo Network i USA.

Michael Moore har också nått stora framgångar som författare. Hans böcker oftast också hantera kritik mot amerikanska politiker och deras politik. Hans mest populära bok, Dude, Where's My Country? , släpptes 2003, utforskade Bush familjens band till Saudi Arabian kungligheter och oljeindustrin.

I Amerika och hela världen, är Michael Moore både älskade och avskydda. Han har också angetts som en "fiende till Amerika" på många listor genom att högerklicka republikaner flygel, men han anses vara en av landets främsta talesmän av många liberala progressiva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.