Vem är Marcus Garvey?

Marcus Garvey (1887-1940) är en jamaicansk nationell hjälte, vars arbete ingår grundande Förenade Negro Improvement Association (UNIA), och skapa en rörelse av inspirerande svarta i USA och andra länder att återvända till sina förfäders hem i Afrika. För vissa var hans förslag och svarta separatist attityder kontroversiell och för andra, hans rörelser och idéer ansågs heroisk.

Garvey föddes på Jamaica, och i början av livet odlade ett intresse för böcker. Han lärde sig tidigt att samhället tenderar att diskriminera svarta, och i hans tonåren började han att arbeta hårt för rättvisa löner för skrivare, när han blev en skrivare lärlingar. Även Marcus Garvey föddes på Jamaica, och reste mycket i Sydamerika och England. År 1914 återvände han till Jamaica, där han började vinna stöd från många jamaicanska svarta, och han kunde bilda UNIA.

Med UNIA lyckats komma till makten, flyttade Marcus Garvey till Harlem i USA 1916 och väckte ett kraftfullt budskap till många invånare där. Han hävdade att svarta hade all rätt att vara stolta över sin ras, och att de inte tog emot lever i ett rasistiskt samhälle. Detta argument ledde Garvey att förhandla med regeringen i Liberia för att ge tillbaka svarta medborgare från annat håll ett sätt att återvända till Afrika. Liberia, skulle emellertid inte gå med på att Garvey förslag, och tillbaka till Afrika rörelse förlorat mycket av sin ånga eftersom det inte var enda plats för återvändande av afrikanska ättlingar att lösa.

Även om de tillbaka till Afrika rörelse inte se förverkligas, var Marcus Garvey en kraftfull röst, och på ett sätt mycket före sin tid och kräver lika medborgerliga rättigheter för svarta medborgare i länder runt om i världen. Han var en stark förespråkare av svart självhjälp, tanken att svarta för att inte förlita sig på en värld som diskriminerat dem utan att hjälpa varandra genom att inrätta organisationer skiljer sig från en styrande vitt samhälle. Detta kan också ses som svart nationalism, och ibland är tänkt som ett konservativt synsätt, eller alternativt ett mycket radikalt. Garvey arbete påverkat åsikter ledare som Malcolm X senare.

Några svarta ledare av tiden, bland dem WEB Du Bois, kände att Marcus Garvey skapade större problem med att försöka få medborgerliga rättigheter för svarta. Du Bois tog en mycket annorlunda strategi, som gynnar förena svarta och vita samhället, och han framför allt kritiserade Garvey anpassning till organisationer som Ku Klux Klan, som främst ville bli Amerikas svarta med en liknande "tillbaka till Afrika rörelse. "

Det fanns en uppmaning om att gripa Garvey av svarta medborgare i USA, och han dömdes för bedrägeri post, även om de flesta anser att de avgifter som har tillverkats. Sitt straff omvandlades efter två år, och han deporteras tillbaka till Jamaica. Sedan tog han bosatte sig i England, 1935, och bodde där fram till sin död 1940.

För en del är Marcus Garvey en inspiration och en hjälte. Han är nästan investerat med Helgonskap av Rastafari rörelsen, där vissa tror att han är en reinkarnation av John the Baptist. Andra tycker hans inställning alltför radikalt. Han är ändå en viktig person i historien, vars röst ropade efter afrikanska ättlingar skall anses till sitt fulla värde, snarare än diskrimineras, vilket ofta var fallet i Garvey's era.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.