Vem är Marcus Aurelius?

Marcus Aurelius var en romersk kejsare som regerade från 161 CE fram till sin död 180 e. Kr. Han var den sista av de så kallade "Fem goda kejsarna" i Rom, fem män som blev berömd för sitt ledarskap i det romerska riket. Förutom att vara en unik romersk ledare, var Marcus Aurelius också en duktig historiker och stoisk filosof. Hans bok Meditations fortsätter att översättas till ett brett sortiment av språk och läser idag.

Aurelius föddes 121 CE till en framstående romersk familj. Eftersom hans moster var gift med kejsar Hadrianus, väckte Marcus Aurelius uppmärksamhet vid tidig ålder, och när Hadrianus utsetts Antonius Pius som hans efterträdare, påpekade han att han väntade Pius När hans son, anta Marcus Aurelius förmodligen i hopp om att pojken skulle leva till kejsaren vid något tillfälle. 161, när Marcus Aurelius på tronen, insisterade han på att dela den ståndpunkt med sin adopterade bror, Lucius Aurelius Verus, som senare dog under ett fälttåg i öster.

kännetecknades kejsare Marcus Aurelius av ett antal progressiva sociala reformer, inklusive lagar som ändrade positioner kvinnor och slavar i det romerska samhället och ge dem mer rättigheter och skydd. Han engagerar sig också i andra progressiva politiska handlingar, och liksom de övriga Fem goda kejsarna hade han en hjärtlig relation med senaten och med romerska samhället i allmänhet. Han tillbringade också mycket tid resa genom det romerska imperiet, som handlar om ökande social oro i öst och från den tyska stammarna, oroligheterna senare bidragit till undergången av det romerska riket.

Marcus Aurelius gifte sig med Faustina den yngre, och de båda producerade 13 barn. Tyvärr, vilket var vanligt under denna period var det bara en handfull av dessa barn till vuxen ålder, inklusive i synnerhet hans son Commodus, som efterträdde honom på tronen. Lite är känt om Faustina, förutom det faktum att hon bland annat tillsammans sin make på militära kampanjer, och hon blev anklagad för förgiftar människor och beställning av avrättningar, trots dessa ganska obehagligt drag skulle det visa sig att hon var älskad mycket av hennes make.

död Marcus Aurelius innebar en radikal förändring i det romerska samhället. Osäkert om arv, bekräftade Aurelius att hans son skulle ta tronen, i hopp om att ett fast beslut om en arvinge skulle minska risken för inbördeskrig. Det visade Commodus sig vara ett dåligt val av kejsare, visar storhetsvansinne och tveksamma strategi ut av tidigare och ofta djupt korrumperade kejsare. Med anslutningen av Commodus, den Pax Romana , kom en 200 år av relativ fred i Rom, till ett slut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.