Vem är Mao Tse Tung?

Mao Tse-tung, ömsom stavas Mao Zedung, föddes i provinsen Hunan i södra Kina den 26 december 1893. Han anses vara en av de ledande kommunister av förra seklet. Hans teorier om kommunism, krig och revolution har varit mycket inflytelserik. Han var också ansvarig för ett revolutionärt program som kallas det stora steget framåt som kostade mellan 20 och 30 miljoner människor.

Även Maos föräldrar var bönder, de var inte alls dålig, och han fick en god utbildning . Runt 16 års ålder, började Mao att utveckla ett politiskt medvetande. Han gick med en lokal arméförband under 1911 och blev en del av den republikanska revolutionen.

Under 1911, då han arbetade på en Beijing University, 3000 studenter höll en regering protest på Himmelska fridens torg. Mao började snart att utveckla en marxist-leninistisk form av tänkande. Han trodde att genom att använda den potential som bönder, skulle revolutionen i Kina lyckas.

1920, Mao var chef för en lågstadieskola i Changsha. Hans ansträngningar att få utbildning till folket undertryckta. Han bildade snart en liten kommunistisk grupp. Det kinesiska kommunistpartiet hade stöd av Sovjetunionen och höll sitt första möte år 1921, med Mao egenskap inspelning sekreterare. Han utsågs snabbt till generalsekreterare för provinsen Hunan och snabbt ställa om att organisera fackföreningar och åtgärder strejk. 1927 kastades Mao ur partiet efter att ha organiserat en katastrofal protest i Hunan kallas Harvest Uprising. Från 1928 och framåt började Mao bildar Röda armén. 1931 valdes han till ordförande i det nybildade Sovjetunionen Kina.

Under denna tid, var kriget rasade mellan Röda armén och dess opposition, Guomindang. Mao var revolutionerande i sin taktik gerillakrig. 1934, efter det femte försök från Guomindang att omringa Maos läger, Walk the legendariska Long började. Åttio tusen kommunister startade på vandringen till Yan'an, en sträcka på 6000 miles (9. 656 km). Endast 8000 var att nå destinationen 12 månader senare.

Efter det andra sino-japanska kriget slutade, striden mellan kommunisterna och deras motstånd fortsatte. Så småningom lyckades Mao bli ordförande i People's Republic av Kina. Under hans regeringstid, bröt Mao med den traditionella formen av sovjetiska kommunismen, vilket ledde till den katastrofala stora språnget. Mao ersattes som ledare av Liu Shaoqi.

Mao en gång kämpat för sin rätt att partiledningen med ideal kulturrevolutionen. Han lyckades ta bort Liu från makten och utpekades som överbefälhavare för nationen och armén fram till sin död 1976.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.