Vem är Larry Summers?

Larry Summers är en amerikansk ekonom som också fungerat som ordförande för Harvard University's School of Government. Han var s finansminister under andra Clintonadministrationen, och har hittills utnyttjats av Barack Obama för att vara chef för den nationella ekonomiska råd. Även allmänt respekterad som ekonom, har Larry Summers kommit i skottgluggen för olika kommentarer han har gjort under sin karriär. Jag kommer från en förnäm familj ekonomer, undervisade båda Summers föräldrar ekonomi vid University of Pennsylvania , och både hans far och mor hade bröder som vunnit Nobelpris i ekonomi. Från tidig ålder Larry Summers utmärkte sig akademiker, och visade en överraskande intresse för ekonomi. Vid sexton Han studerade vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), ursprungligen bedriver fysik innan jag byter till ekonomi och tog examen med sin kandidatexamen 1975. Han fortsatte med att få en doktorsexamen från Harvard University 1982, och 1983 blev han ordinarie professor vid Harvard i en ålder av 28, en av de yngsta i universitetets historia.

Under större delen av sin karriär har Summers varit inblandade i den politiska sidan av ekonomin. Under Reagans regering han bemannade råd av ekonomiska rådgivare, och 1988 gick han med Dukakis kampanjen som en ledande ekonomiska rådgivare. 1991 gick Larry Summers Världsbanken som chefsekonom, bidra till att skapa utveckling i hela världen. Senare samma år skrev han iväg på vad som skulle bli en av de mest ökända bokstäverna i ekonomi, den så kallade Larry Summers Memo.

1993 Larry Summers vänster Världsbanken som statssekreterare gå Clintonadministrationen för internationella frågor, flyttar till Department of the Treasury strax efter, och under 1995 blir biträdande s finansminister. När Robert Rubin, en av hans viktigaste mentorer, steg ned, Larry Summers tog över som s finansminister, en position han tillsatta förrän i slutet av Clinton-administrationen.

Två av de saker som Larry Summers är mest berömda är kontroverser. Den första är Larry Summers Memo, en promemoria skriven av en anställd ekonom vid Världsbanken vid den tiden, Lant Pritchett. Där är det argument som att frihandel sannolikt inte skulle hjälpa miljön i utvecklingsländer, ett åt sidan för att PM: et faktiskt gjort ett ekonomiskt argument för dumpning av giftigt avfall i länder med lägsta möjliga löner. Den Larry Summers Memo genererade en Firestorm kontroversiella, särskilt i de utvecklingsländer som mest påverkas av logiken i PM: et.

Den andra stora kontroversen av Larry Summers karriär inträffade under sin tid som ordförande för Harvard University. År 2005, vid en konferens om variation i Science Engineering arbetskraft, som Summers vad han såg som de tre viktigaste hypoteserna om varför fler män än kvinnor gick med på högre nivå tekniska tjänster och discipliner vetenskap. Från vad han såg som mest till minst viktigt, anges han dessa som: män var mer villiga att engagera sig tid att på hög nivå karriärer, män och kvinnor var väsentligt annorlunda i deras nivåer av lämplighet för den kompetens som krävs i dessa yrken, och diskriminering . Han kom under hård kritik för detta synsätt och uppfattas sexism, och även om han överlevde polemik som sedan följde, gick han slutligen ner 2006.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.