Vem är Isadora Duncan?

Dora Angela Duncan föddes 26 maj 1877 i San Francisco Kalifornien. Känd för världen som Isadora Duncan, hon betraktas som moder Modern Dance. Isadora växte upp med sin mor och syster i en fattig förort hem. Efter att hennes pappa övergav familjen, alla tre kvinnor tvingades att arbeta. Barnen blev improviserad danslärare medan mor lärde pianolektioner.

Isadora Duncan var aldrig en konventionell barn. Uppkommer som en ateist av sin mor och lärde, att individualism är viktigare än allmänhetens acceptans, föll hon så småningom av skolan och flyttade till Europa i början av det 20th århundradet. I Paris öppnade Isadora Duncan sin egen skola med dans, som hon skall vara "som skiljer sig från den fula stilen i klassisk balett som möjligt. " Hon blev vilt hyllade inte bara bland dansare, men också till ögon skulptörer, författare och andra konstnärer. År 1910 var Isadora Duncan redan som ett levande ikon.

Isadora privatliv präglades av en rad skandaler. Hon hade två barn utom äktenskapet, ett med gift teater designer Gordon Craig och en med symaskin magnat Paris Singer. Båda hennes barn drunknat tragiskt när bilen de rullade in i floden Seine i 1913.

Isadora Duncan hade en passionerad affär med spansk-amerikansk poet, Mercedes de Acosta. Hon har också varit knuten till skådespelerskan Eleonora Duse och författaren Natalie Barney. Isadora Duncan gjorde det allmänt känt att hon var bisexuell, framkalla en skandal när hon förklarade det på en scen i Boston, under hennes turné 1922-1923. Efter detta levde Isadora Duncan kort i Moskva, där hon träffade och gifte sig 28-årige poeten Sergej Jesenin. Äktenskapet varade bara några månader, varefter Isadora tillbaka till Europa.

Allteftersom åren gick, krympt Isadora karriär, mest på grund av hennes vägran att utföra kommersiellt och hennes offentliga uppvisningar av berusning. Besväras av skulder, uppmuntrades hon av vänner att skriva en självbiografi, men aldrig klara. Isadora Duncan dog av strypning den 14 September, 1927, då hennes scarf fastnade på hjulet i en väns bil. Hennes självbiografi, Mitt liv , publicerades några år senare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.