Vem är Franklin Pierce?

Franklin Pierce, den 14: e president i USA, är den enda president som kommer från New Hampshire. Han håller den olyckliga skillnaden av att vara bland en av de värsta amerikanska presidenter hittills, mycket på grund av hans ordförandeskap präglades av tidens Kansas-Nebraska Act. Denna akt upphävdes Missourikompromissen, så får avgöra om de skulle tillåta slaveri. Det återupptog såren bara knappt läkta 1850 av Missourikompromissen, och skulle återigen framkalla fiendskap mellan nord och syd i frågan om slaveri.

Även Franklin Pierce var från norr, var han otvivelaktigt till stöd för slaveri. Starka belägg för att Pierce motsatte sig abolitionisterna och bokstäver detaljerad sig emot ett förslag inbördeskrig spreds efter hans ordförandeskap. Vidare ansågs Franklin Pierce av många att vara dåliga på sitt jobb, lättpåverkad och en obeslutsam ledare. Han lämnade efter sig en sorglig kvarleva från presidentvalet misstag som sammantaget skulle komma att bära ett visst ansvar för inbördeskriget.

President Franklin Pierce föddes 1804 och fick en bra utbildning, men hans betyg var alltid dålig. År 1827 lades han in på baren och började praktisera som advokat. Folk gillade Franklin Pierce, attraheras av hans utseende och enkel personlighet. Han erbjöds snart ett antal politiska ståndpunkter. Han var ledamot av delstatsregeringen i New Hampshire, som US House representant från 1833-1837, och därefter som senator 1837-1842. Han återupptog privat praktik som jurist och blev snart distriktsåklagare i New Hampshire.

Beslutet att dra sig tillbaka från det politiska livet under en tid hade stor del påverkas av hustru till Franklin Pierce, Jane Means Appleton. Deras familjeliv tillsammans var olycklig och olyckligt. De förlorade sitt första barn år 1836 på tre dagar gammal, sitt andra barn dog när han bara var fyra, och sin tredje och sista barn dödades i en olycka 1853. Den djupt religiösa Appleton lidit av svår depression, och fick diagnosen melankoli. Hon trodde att de döda barnen berodde på Pierce engagemang i det politiska livet, särskilt som deras yngste son, som dog efter Franklin Pierce hade valts till president.

Även Franklin Pierce lämnade den nationella politiska scenen för en tid, han var inte inaktiv. Han erbjöd sig även att tjänstgöra i den mexikanska amerikanska kriget och tjänstgjorde i tre år, stiger till rang av överste, och brigadgeneral. Han skadade allvarligt hans ben och återvände till New Hampshire i tid för att bli ordförande för 1850 New Hampshire statens konstitutionella konventet.

Utnämningen av Franklin Pierce till presidentposten lär inte lyckas. Han var en mörk häst kandidat, som var känd inte bra. Men hans personlighet var att vinna, och han blev snart den mest sympatisk kandidat. Han tog lätt ordförandeskapet år 1852, vann 254 elektorsröster. Men faktiskt, hade hans motståndare en stor del av rösterna, ungefär 1,3 miljoner jämfört med Pierce's 1,6 miljoner.

hans insats i kontoret från 1853-1857 gjorde honom till en fiende till sitt eget parti, och han blev illa omtyckt av både södra och norra demokrater, som vägrade att nominera honom för en andra mandatperiod. Han kritiserades för flip-floppa på slaveri frågan, och även för hans expansiv politik som han försökte att annektera Kuba till USA. Han var dessutom tyckte att välja en regering som består av hans vänner snarare än hans politiska bröder.

dödandet av sina barn och sjukdomen hans fru inte lämna Franklin Pierce opåverkad. Han har stadigt minskat till ökad alkoholism, speciellt efter att ha avslutat sin tid som president och göra många politiska fiender. Slutändan, han dog vid 64 år, från levercirros, ett vanligt problem i samband med år av tung alkoholism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.