Vem är Emily Dickinson?

Emily Dickinson är en av Amerikas mest berömda poeter, känd för sin innovativa användning av fri vers och hennes insikter i ämnen som naturen, andlighet, död och ensamhet.

Emily Dickinson föddes 1830 i Amherst, Massachusetts, och tillbringade hela sitt liv i hennes barndomshem. Dickinson kom från en förmögen utbildade, familj, hennes far var en stat senator och senare ledamot av USA: s representanthus.

Dickinson deltagit i en exklusiv privatskola, Amherst Academy, och började på college vid Mount Holyoke Female Seminary, numera Mount Holyoke College. Efter att ha avslutat sin utbildning, men blev Emily Dickinson tillbakadragna, och sällan lämnade henne Amherst hem. Hon dog vid 55 års ålder, av en njursjukdom som kallas nefrit.

Under Emily Dickinson livstid, var hon helt okänd som poet. Endast tio av hennes dikter publicerades medan hon levde. Efter Dickinsons död, men upptäckte hennes familj en samling av hand-inbundna volymer innehåller mer än 1700 dikter.

En litteraturkritiker erkände Thomas Wentworth Higginson, och Mabel Loomis Todd, en vän till familjen Dickinson, Emily Dickinson's briljans med språket. De sammanställt och redigerat en rad postum samlingar. Tyvärr detracted deras redigeringsarbete från Dickinsons dikter. De anpassade varje dikt till de standarder som då, bli av med idiosynkratisk grammatik och kommatering att Emily Dickinson: s arbete är nu känd för. Även den redigerade manuskript drog stor uppmärksamhet, Dickinson verk publicerades inte i sin ursprungliga form fram till 1955.

Idag, Emily Dickinson dikter ofta lärs ut i gymnasiet och högskolor. Ingen av hennes dikter är titeln, och så de kallas i antal eller deras första raden. En av Dickinson mest kända dikter heter "Jag hörde en Fly surr-när jag dog. " I dikten, är högtalaren svävar mellan liv och död, att flyga är det sista, haunting bild av hennes liv.

Emily Dickinson poesi är också känd för sin känsla för musikalitet. Trots att Dickinson inte skriva på rimmad vers, liksom de flesta poeter av sin tid, var och en av hennes dikter har en känsla av mätare och kan enkelt ställas till musik.

Även Emily Dickinson sällan lämnade huset efter henne uppväxtåren, skrev hon tusentals brev till vänner och bekanta under hela hennes livstid. Hennes vanligaste korrespondent var Susan Gilbert, som var gift med Emily bror, Austin. Många biografer har spekulerat att Emily var kär i Susan, men det finns inga bevis för att de hade en sexuell relation.

Emily Dickinson: s arbete har haft ett enormt inflytande på modern amerikansk poesi. Hon och hennes samtida, var Walt Whitman, huvudansvarig för övergången från formell, rimmade dikter till fri vers. Dickinson arbete var också nyskapande för sin användning av versaler och bindestreck, liksom dess ämne. Hennes känslomässiga, ofta mörk, ämnesområde banade väg för den moderna kvinnliga poeter som Sylvia Plath och Anne Sexton.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.