Vem är Ellyn Kaschak?

En professor i psykologi vid San Jose State University i Kalifornien och en framträdande feminist psykoterapeut, har Ellyn Kaschak varit en viktig bidragsgivare till psykologi. Ett område som ofta ser manliga personlighet som norm, har Ellyn Kaschak infört många centrala teorier om feministisk psykologi. Ellyn Kaschak är troligen mest känd för sin teori om "Antigone Complex, som infördes i sin bok framkallas Bor: The Psychology of Women's Experience . Kaschak's Antigone Complex tar en hård titt på Sigmund Freud's Oedipus Complex, anpassa den till de erfarenheter som kvinnor möter i det moderna samhället. Den Oedipus Complex, en del av de teorier som Sigmund Freud utvecklade mer än hundra år sedan, behandlar frågan om manlig utveckling. Freud föreslog att pojkarna lärde manliga könsroller via Oedipus Complex, som präglades av en pojke sexuella begär till sin mor. Pojken lärde sig att vara en man av rädsla för straff-och i slutändan, kastrering-i händerna på sin far som hämnd för hans begär. Freud kallade detta OIDIPUSKOMPLEX efter den grekiska tragedin Oidipus, som dödade hans far och gifte sig med sin mor.

Freuds teorier har länge varit känd för sin behandling av kvinnor: Freud växelvis såg kvinnor som onormal eller undvikas teoretiserande om deras utveckling helt och hållet. Ellyn Kaschak, liksom många teoretiker och psykoterapeuter som följde i Freuds fotspår, har försökt att fylla i tomrummet med teorier som illustrerar kvinnlig utveckling i dagens värld. Kaschak's Antigone Complex försök att göra detta genom att utvidga Oidipus myt att täcka den kvinnliga sidan av spektrumet. i Antigone Complex gör Ellyn Kaschak hänvisning till den svåra situationen för Antigone, Oidipus 'dotter. Efter att ha lärt av sina förseelser-döda sin far och skaffa barn med sin mor-Oedipus mörkar sig i en dramatisk handling av straff genom självstympning. Efteråt faller dock hans välfärd på axlar Antigone, som ger upp sin frihet och ett självständigt liv att ta hand om sin far. En livstid att sätta välfärd männen i hennes familj innan hennes leder på sikt till Antigone tidiga död på sina egna händer. Trots de betydande uppoffringar Antigone gör för männen i hennes familj, hon är i bästa fall en mindre karaktär i tragedier hennes far och bröder.

Ellyn Kaschak använder historien om Antigone att dra en parallell med kvinnor i det moderna samhället. Hon påpekar att kvinnor är socialiserade att ständigt sätta sina käras välfärd-särskilt av männen i deras liv-före sina egna. Dessutom theorizes Kaschak att kvinnor internaliserar samhällets snäva syn på sin identitet och sin användbarhet, tills deras självbild blir i linje med samhällets förväntningar. Därför anser en kvinna i Kaschak s Antigone fas sig själv som en förlängning av männen i hennes liv, ofta underordna sina egna behov och önskemål i syfte att säkerställa att deras uppfylls.

Som en förlängning av Antigone Complex, theorizes Ellyn Kaschak också att eftersom många kvinnor internaliserar samhällets värderingar och begrepp som kvinnlighet, är deras självkänsla bestäms av hur de mäter upp till samhällets normer. Till exempel många kvinnor döma sitt värde genom sin sexualitet och attraktiva för män. Det är viktigt att notera att Ellyn Kaschak inte ser Antigone Complex som ett permanent hinder för kvinnlig utveckling. Tvärtom theorizes Kaschak att kvinnor kan övervinna Antigone Complex genom att lära sig se sig själva i termer av sin egen potential, snarare än av männen de förknippas med.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.