Vem är Douglas Adams?

Douglas N. Adams, ibland förkortat till DNA, var en populär science fiction-författare känd för sin torra kvickhet och omisskännligt brittisk humor. Han föddes i Cambridge mars 1952 och studerade vid Brentwood School i Essex. Han deltog senare St John's College i prestigefyllda Cambridge University, där han fick både hans grundutbildningen (BA) och forskarutbildning (MA) examen i engelska. Han var gift med Jane Belson, en advokat, och har en dotter, Polly Adams. Det var en omväg som slutligen väckte Douglas Adams till hans litterära karriär. Innan han började skriva på allvar, tog han på ett antal-bokstavligen-ströjobb. Han har varit en kyckling skjul renare, en lada byggmästare, ett sjukhus porter och en livvakt åt den regerande familjen i Qatar.

Liksom de flesta författare, gick Douglas Adams genom en liten period då han kände att han aldrig skulle tjäna tillräckligt med pengar från bara skriva. Den 4 februari 1977, dock fick Douglas Adams äntligen sin rast. Han hade ett möte med Simon Barett, som ytterst uppmuntrade honom att skriva science fiction-komedi berättelse som hade kokar i huvudet. Barett övertygad sedan BBC att ta sig an projektet. Projektet blev så småningom den sak som Douglas Adams är mest känd: det transcendentala Liftarens guide -serien. Det är i denna samling berättelser som Douglas Adams belägen siffran "42" som "svaret på livet, universum och allting", samt skapade kulten tecken Arthur Dent, en vanlig man som motvilligt finner sig lifta i galaxen, eftersom hans hemplanet Jorden har rivits för att göra en hyperspace bypass, och Ford Prefect, en utlänning äventyrare bara ut att ha en bra tid.

Serien kom först till liv som radioteater sändning, med hjälp av Barett, via radio BBC. Senare ombildades till teaterstycken, och sedan i en rad romaner som översattes så småningom till flera språk. Böckerna alla nått bästsäljare status och har blivit mottagaren av många väl betraktas utmärkelser. Ett härligt lågbudget-tv-show utvecklades snart. Slutligen producerades en film och släpptes 2005 till blandade recensioner.

Douglas Adams har beskrivits vara många saker av folk som står honom närmast. Han var, i tur och ordning, en lysande komedi författare, en radikal ateist, en intensiv procrastinator, en ivrig miljöaktivist, och en god vän. Fans och vänner sörjde hans död den 11 maj 2001. Han jobbade i gymmet när han drabbats av en hjärtattack. Han var bara 49.

Titlar i Liftarens guide -serien omfattar Liftarens guide till galaxen, Restaurangen vid slutet av universum, Livet, universum, och Everything; Ajöss och tack för Fish , och stort sett menlös.

Bland några av Douglas Adams "andra verk är eponymous Dirk Gently -serien, en liten boksamling centrerad på en konstig slags privatdetektiv med mycket fantasi, The Meaning of Liff och The Deeper Meaning of Liff , med John Lloyd, och Sista chansen att se , med Mark Carwardine. Den sista boken berättar Douglas Adams "olika miljö eskapader. Douglas Adams har också skrivit ett par avsnitt av den institutionella brittiska programmet, Doctor Who .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.