Vem är Crispus Attucks?

Crispus Attucks (1723-1770) gick till historien som den första svarta mannen att kämpa för självständighet Amerika ur händerna på britterna. Lite är känt om denne man, förutom en visshet-att han ledde utan fruktan den ödesdigra händelse som kallas The Boston Massacre den 5 mars 1770. Detta evenemang är tänkt av många som ryggraden i den amerikanska revolutionen, som banade väg för en självständig Amerika. p

Attucks föddes 1723 i Framingham, Massachusetts till föräldrar som var slavar som hör till överste Buckminster. Attucks hade två syskon, en äldre syster som heter Phebe och en yngre bror som dog av feber när Attucks var sju år gammal. Attucks och hans far arbetade på de stora plantagen fält och gårdar, medan hans mor och syster rengöras översten hus. De fick ingen utbildning, eftersom översten fruktade att läskunnighet så småningom skulle leda till uppror.

Attucks avskydde det faktum att han var en slav. Han började dra sig undan sitt dagliga arbete, dagdrömmer istället för den dagen han skulle fly sitt liv i träldom. Översten blev frustrerad allt med Attucks brist på ansvar och slutligen sålt honom till Deacon William Brown, också från Framingham. Attucks var 16 år sedan.

Attucks arbetat ihärdigt för Brown, handel med nötkreatur och resa för att söka nya affärer. Ett decennium senare, flydde han till frihet när han tog ett jobb som harpoonist på valfångst fartyg. Trots en förrymd slaf meddelande i Boston Gazette, var Attucks aldrig fångats. De närmaste tjugo åren av sitt liv förblir ett mysterium att denna dag. Den amerikanska politiska scenen förändrats under 1767, när det brittiska parlamentet presenterade Townshend Acts. Mycket till vrede amerikanska affärsmän, uppstår dessa lagar, skatter på vissa importerade varor som te och papper. Spänningen ökade ännu högre när 4. 000 brittiska soldater sätts in i Boston i oktober 1768. Åsynen av brittiska Redcoats näring amerikanernas vrede.

1770 februari, en BRITTISK SOLDAT skott i en skara gäckande amerikaner och av misstag dödade en ung pojke. Detta föranledde Attucks "återuppstår i Boston och hans första härliga ögonblick i historien. Han reste på en monterad plattform och talade till den amerikanska publiken. Där stod han, som en man behandlas olika i Amerika, men brinner kämpar för frihet och rättvisa för sitt land. Från den dagen ut, var han den entydiga ledare och röst amerikansk frihet. Den 5 mars 1770, uppmanade Attucks på amerikanerna att marschera mot kejsarens auktoritet. Hans insatser var sporras av en händelse som inträffat tidigare samma dag. Ett argument mellan en BRITTISK SOLDAT och en frisör lärling växte uppvärmda när soldaten vägrade att betala för utförda tjänster. Detta hamnade slutligen i soldaten slående lärlingen med rumpan sin musköt.

Attucks ledde en grupp av nästan 60 patrioter i en marsch mot King Street. De stod ansikte mot ansikte med kapten Thomas Preston och hans åtta trupper den 29: e regementet. Musköter och bajonetter drogs som Attucks och hans lojala anhängare attackerade soldaterna med snöbollar och pinnar. När en soldat slogs ned, ropade någon "Fire!" Och skott ljöd omedelbart dödande Attucks och fyra andra. Den amerikanska allmänheten firade Crispus Attucks på många sätt. En begravning procession till Old Granary begravningsplatsen deltog 10. 000 personer. Paul Revere (1734-1818) graverat "The Boston Massacre" för att skapa propaganda för den amerikanska revolutionen. Poeten John Boyle O'Reilly (1844-1890) beskrivs Attucks som "den första att trotsa och dö först" i sina dikter.

År 1888 byggdes den Crispus Attucks Monument på Boston Common. Svarta Patriots Coin lagen trädde i kraft år 1996, följt av produktion av Svarta frihetskriget Patriots Silver Dollar mynt för att hedra alla African American patrioter som spelade en roll i foundation of America.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.