Vem är Charles Perrault?

Charles Perrault var en fransk författare i slutet av 17th century krediteras med uppfinningen av sagan som litterär genre. De sagor som han skrev var förankrad i folktron av bönderna, men förvandlades till kvick sagor med moral berättade i fashionabla salongerna av dagen. Några av Perrault mest kända sagor innehåller "The Sleeping Beauty in the Wood", "Mästerkatten i stövlar" och "Askungen". Hans arbete banade väg för den senare författare och Folklorists som bröderna Grimm, Hans Christian Anderson, och Italo Calvino.

föddes Charles Perrault i Paris den 12 januari 1628. Fast han var inte av adeln, var hans familj rika och kunna skicka honom till de finaste skolorna i Paris. Perrault studerade juridik och så småningom började arbeta i regeringen. Han hjälpte fann Vetenskapsakademien och återställa Academy of Painting, och även han fungerade som första sekreterare i akademien Inskrifter och skönlitteratur.

Perrault: s entré i den litterära världen var två avhandlingar på höjd av litteraturen i sin egen epok över att i den antika världen. Han var den viktigaste röst på den sida av "Moderns" i Querelle des anciens et des modernes som genomsyrade sent 17th century intellektuella kretsar. Snart Perrault skulle börja producera litteratur av sina egna.

tragedi var katalysatorn för Perrault's sagobok, som först publicerades 1697 som Tales och berättelser från det förflutna med moral: Tales of Mother Goose . När han var 67 år gammal, förlorade Perrault sitt jobb och hans hustru. Han skrev sin sagobok med sina barn i åtanke, men blev snart en kändis i Frankrike och därefter. Perrault inte leva länge till denna framgång, eftersom han avled i Paris 1703.

Även Perrault bok innehöll bara åtta sagor, har haft en enorm inverkan på litteraturen alltsedan sin debut. The Brothers Grimm skrev egna versioner av några av Perrault berättelser, och många av dem har tjänat som inspiration till andra litterära verk eller anpassats till teater och film om och om igen. Disney filmer Cinderella och Sleeping Beauty är några av de mest minnesvärda av dessa anpassningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.