Vem är Calamity Jane?

Calamity Jane var en kvinna i Vilda Västern. Hon föddes Martha Jane Canary den 1 maj 1856 i Princeton, Missouri. Calamity Jane hade rykte om sig att dricka, svära, tuggtobak och skjuter en pistol, samt för att hjälpa andra. När Calamity Jane var bara ett par år gammal, hennes mor dog och familjen flyttade till ett Montana stad som heter Virginia City. Några år senare lämnade hennes far och bröder var inblandade i konflikt med indianer och Calamity Jane på egen hand vid tio års ålder. Trots att de har liten eller ingen formell utbildning, Calamity Jane var läskunnig och även tagit upp hennes syskon sig från sexton års ålder.

Med tjugo års ålder, var Calamity Jane i South Dakota som ansluter sig till kampen mot den amerikanska urbefolkningen som scout . Hon mötte Wild Bill Hickok 1876 när hon åkte i en vagn tåg på väg till Black Hills i South Dakota. Hickok dog i ett pokerspel i augusti 1976 i händerna på Jack McCall. McCall fick en hängande död för att döda Hickok.

Calamity Jane krediteras med att spara sex personer i ett skede buss genom att ta över ansvaret från föraren när han blev skjuten med en pil. Hon kunde få alla att säkerhet. Hon skötte också människor med smittkoppor. Legenden berättar att hon gav henne smeknamnet genom att spara kapten Egan från att dödas i en strid med indianer i Goose Creek Camp. Enligt berättelsen, rusade hon in till häst mitt i den katastrof strider, satsa på idén att indianer inte skulle skada henne eftersom hon var kvinna.

Calamity Jane träffade Clinton Burke 1884, gifte sig 1885 och födde en dotter 1887. Sju år senare var äktenskapet över och från och med nästa år, konstaterade Calamity Jane det arbete som varade resten av hennes liv. Hon deltog i program som " Buffalo Bill Cody's Wild West Show.

Jean Arthur spelade Calamity Jane i 1936 filmen The slättinvånare, med Gary Cooper spelar Wild Bill Hickok. En film som kallas Calamity Jane huvudrollen Doris Day i titelrollen släpptes 1955. Andra filmer samt några böcker har också nämnt Calamity Jane. Home Box Office's (HBO) serien, Deadwood, även skisserat en karaktär baserad på Calamity Jane.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.