Vem är Bernard Goetz?

Bernard Goetz, efter att ha lidit ett brutalt slå av rånare och fick ingen rättvisa, tog senare lagen i egna händer. Namngett Subway Vigilante i pressen, sköt Bernard Goetz fyra tonåringar som han beskrev som ligister. Han sade att han trodde att de tänkte attackera honom eftersom de omringade honom en hotfull och sa åt honom att ge dem pengar.

Han trodde att han var bokstavligen på att bli rånad. De hävdade att de helt enkelt var panhandling. Eftersom tonåren var svarta och Bernard Goetz var vitt, det fanns också rasmotsättningar i samband med fallet.

Bernard Goetz uppgav att han var "kränkt" av systemet, ett system som gjorde det möjligt för allmänheten att vara ett byte för, men då behandlade honom som en brottsling för att försvara sig. Att systemet investerat så mycket resurser för att åtala honom men lite för att skydda allmänheten och hjälpa offren var obegripligt för honom. Många stödde hans position. Andra trodde honom vara ett rasistiskt eller inget bättre än en skurk för att ha skjutit pojkarna.

Goetz ansåg att New Yorks tunnelbana, och New York själv, var farlig och laglös vid den tidpunkten. Han sa att folk inte kunde förvänta sig hjälp från myndigheter och att polisen blev tillsagda att inte göra gripanden eftersom domstolarna och fängelserna var överbelastade. Han vägrade att leva i rädsla eller att uthärda ett brutalt slå utan att kämpa emot. Han sa att han inte ångrar vad han gjorde. Han medgav att det inte hade varit bra för hans liv, men samtidigt kände han att det var en vändpunkt för New York och att bra hade kommit på det.

Även om det inte rekommenderas för människor att bli medborgargarde enades många att de åtgärder som Bernard Goetz tvingade myndigheterna att agera. Somliga erbjuds pengar för att betala för sitt försvar. Bernard Goetz frikändes för försök till mord men dömdes för att ett vapen. Juryn konstaterade att han hade rätt att använda vapnet, men inte har rätt att bära den. Goetz serveras åtta månader i fängelse för att pistolen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.