Vem är Benito Juárez?

Benito Juárez var Mexikos president under fem på varandra följande mandatperioder, från 1858 till 1872. Han är Mexikos enda fullblodig inhemska ordförande i historien och är ihågkommen som en stor ledare. Benito Juárez hjälpt försvara Mexiko mot den franska ockupationen början år 1862, slutligen störta imperiet leds av Maximilian av Habsburg och återställa republiken.

Benito Juárez föddes den 21 mars 1806 i San Pablo Guelatao, i den mexikanska delstaten Oaxaca. Han blev jurist vid en ålder av 29 och en domare sju år senare, och han tjänstgjorde som guvernör i Oaxaca 1847 till 1853. När militärdiktator Santa Anna återfick den mexikanska ordförandeskapet år 1853 efter en tid i exil, Juárez, en liberal, gick in i sitt eget exil i New Orleans, Louisiana, där han arbetade på en cigarr fabrik. Juárez och andra mexikanska liberalerna utarbetat en plan för att ta bort Santa Anna från Office 1854, och Santa Anna avgick nästa år. Juárez återvände till Mexiko, där liberalerna bildade en provisorisk regering och började införa politiska och sociala reformer. I december 1857 ledde konservativa en revolt mot den liberala regeringen, och inbördeskrig följde. Benito Juárez greps, men senare ledde liberala styrkor till seger. Som ordförande, först valdes 1858, Ciudad Juárez fortsatt att reformer och modernisera landet. I slutet av 1861, efter Ciudad Juárez avbröts räntebetalningar på utländska lån som Mexikos dåliga ekonomi, invaderade den franska armén under Napoleon III. Den första seger i mexikanska trupper mot angriparna firas på årsdagen av Mexikos nationella helgdagen Cinco de Mayo.

Maximilian I, en österrikisk, installerades som kejsare av Mexiko, 1864. Förenta staterna kände inte igen sin suveränitet och stödde Mexiko under den franska ockupationen. Franska trupper drog slutligen i slutet av 1866 och Maximilian avrättades året därpå.

omvaldes Benito Juárez två gånger efter ockupationen och fortsatt att fungera som ordförande fram till sin död av en hjärtattack den 18 juli 1872. Ciudad Juárez är ihågkommen som en inspirerande ledare och reformator, och han firas med en nationell helgdag på hans födelsedag i Mexiko, liksom med monument i hela Mexiko, USA och Guatemala.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.