Vem är Andrea Palladio?

Andrea Palladio (1508-1580) var en renässans italiensk arkitekt som idag anses vara en av de mest inflytelserika arkitekterna i västvärlden. Född Andrea di Pietro della Gondola i Padua, Italien, Palladio var något av ett underbarn. Vid 13 års ålder flydde han Padua och sin lärlingstid som stenhuggaren att flytta till Vicenza, där han var känd för att ofta studio för Bartolemo Cavazza och från vilken han lärde sig grunderna i stenhuggeri handel. För alla hans tidiga löfte, det var inte förrän i trettioårsåldern som Palladio blev arkitekten vi vet i dag, utforma några av Italiens mest anmärkningsvärt och raffinerade byggnader.

Andrea Palladio verkligen steg till arkitektoniska framträdande när han fick beskydd av den berömde humanisten poeten Giorgio Trissino. Från Trissino Palladio fick pengar och fantasifulla moniker, tagen från Pallas Athena, grekisk vishetens gudinna. Under 1549 återvände han från en turné i klassisk Italien och inledde arbetet med basilika sin födelsestad Padua, det pelargångar vars byggnad anses vara bland hans mest kända verk. Triumfbågen (eller Arco di Trionfo) vid Vicenza är också en märklig arkitektonisk bedrift att den återger kärnan i klassiska romerska triumfbågar med stor precision.

Andrea Palladio: s övriga verk är lika känd för sin balans och harmonisk klassisk design. Hans verk finns i hela Vicenza och alla visar arkitektens åtagande att romerska klassiska paradigm, proportioner och symmetri. Han konstruerade ett helt spektrum av byggnaderna, men främst sin energi användes i skapandet av kyrkor, slott och villor. Två exempel på det senare är Villa Rotonda och Villa Malcontenta, som beställdes av venetianska patricier familjer i den venetianska republiken.

Många av Andrea Palladio: s byggnad kvar i dag, liksom hans berömda 1570 afhandling om sitt hantverk med titeln "The Four Books of Architecture". Hans avhandling, och även hans byggnader, inspirerade senare arkitekter över hela kontinenten och i Nordamerika. Christopher Wren och Inigo Jones, i Storbritannien, var beundrare av Palladio strukturer, och även senare var i främsta ledet för första Palladian Revival som ägde rum i Jacobean England. Senare beundrar inkludera arkitektoniska hedersmännen som Lord Burlington och Colen Campbell. George Washington's hem i Mount Vernon, Virginia är också konstruerad enligt Palladios principer som är palats Tsarskoe Selo i Ryssland och Prior Park, England.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.