Vem är Ambrose Bierce?

Ambrose Bierce, var en amerikansk författare och journalist på 19th century, mest känd för sina makabra noveller och hans satiriska verk, The Devil's Dictionary , som ger sådan cynisk definitioner som "Love: A temporär sinnessjukdom botas genom äktenskap. " Bierce är också ihågkommen för hans försvinnande i Mexiko under de sista dagarna av 1913, en händelse lika mystisk som många av hans berättelser.

Ambrose Bierce föddes den 24 juni 1842 Meigs County, Ohio, den tionde av 12 barn. Familjen flyttade senare till Elkhart, Indiana. Bierce kämpade i inbördeskriget, mobilisera 1861 som medlem av unionen armén. Han arbetade först som en topografisk ingenjör för general William Babcock Hazen, skapa kartor över slagfält, och senare kämpade i slaget vid Shiloh. Den sistnämnda erfarenhet traumatiserade Bierce och blev föremål för många av hans berättelser. Efter att upprätthålla ett stort huvud sår 1864, Bierce tog tjänstledigt ett par månader, och han skrevs ut i början av 1865. Följande år återvände han Hazen i Westward expedition för att inspektera militära utposter och hamnade i San Francisco. Bierce avgick från armén strax därefter och började sin karriär som journalist.

Bierce flyttade till England 1872, men återvände till San Francisco efter tre år. Med början år 1887, skrev han regelbundet för San Francisco Examiner , som ägdes av William Randolph Hearst. Bierce flyttade till Washington, DC 1899, men fortsatte att skriva för Hearst fram till 1906.

1913 tog Bierce en resa för att besöka sin gamla slagfält och så småningom trädde revolutionär Mexiko. Han gick Pancho Villa armé som observatör och skrev sina sista brev från Chihuahua den 26 december 1913. Det var sista Bierce hördes aldrig av eller sett, och inga bevis någonsin dykt upp om hans försvinnande.

För det mesta, Bierce noveller handlar antingen med krig eller med det övernaturliga. En av hans mest kända berättelser, "En händelse på Owl Creek Bridge", blev föremål för en prisbelönad film från 1962 som senare sändes på The Twilight Zone . Bierce's war berättelser är realistiska och brutala, och hans ofta anthologized fasa berättelser sträcker sig från den ljuvligt makabra conte cruelle till verkligt haunting. Hans stil kännetecknas av gles elegans och tankeväckande ordvalet, utan tvekan inspirerad av sin erfarenhet som journalist och redaktör. Bierce skrev också poesi, och naturligtvis The Devil's Dictionary , som ursprungligen visades i följetong form i en tidning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.