Vem är Akira Kurosawa?

Akira Kurosawa var en av världens mest inflytelserika regissörer. Många stora regissörer, från Martin Scorsese till George Lucas, har namnet Akira Kurosawa som en influens. Han inte bara riktat sina filmer i en passionerad och seriöst sätt, men också redigeras, skrev eller tillsammans skrev de flesta av hans filmer.

Akira Kurosawa föddes i Tokyo den 23 mars 1910. Den yngsta av åtta barn, sin utbildning i konst och film kom tidigt. Som en talangfull konstnär fick Kurosawa ingången till en konstskola, samt en liten Art Group. En av de största influenserna i den unga Kurosawas liv var hans äldre bror Heigo, en film berättare för utländska filmer. Heigo självmord haft en stor inverkan på Kurosawa.

Vid 20 års ålder, blev Akira Kurosawa filmregissör assistent, och han regisserar och skriver sekvenser för filmer inom fem år. Vid 33 års ålder, regisserade han sin första film, Judo Saga ( Sanshiro Sugata ), en kampsport film med några lysande kreativ fasta situationer. Från hans första film, var folk börjar tala om Akira Kurosawa som en lysande ung filmregissör.

Kurosawas första arbete för att fånga västvärlden var Rashomon . Filmen vann topplaceringarna på 1951 Filmfestivalen i Venedig, liksom ett pris för bästa utländska film. Väst Kurosawa välkomnas med öppna armar. Hans filmer hade en stilistisk metod med en passionerad tecken och en djup känsla. En av Kurosawas mest kända filmer, sju samurajerna , var omgjord som The Magnificent Seven , skådespelare Steve McQueen och Yul Brynner. The Lone huvudpersonen i Kurosawas film Yojimbo var inspirationskällan bakom Clint Eastwood's Man With No Name tecken i den italienska västra filmer. George Lucas baserade filmen Star Wars på plotline av Kurosawas film Hidden Fortress .

Från 1965 och framåt, in Akira Kurosawa en period som såg mycket av hans oavslutade arbeten eller avbruten. 1970, bristen på framgång av filmen Dodeska-den lett till ett misslyckat självmordsförsök. Hade försöket lyckats skulle Kurosawa inte ha gått på att vinna en Oscar för bästa utländska film 1975 för Vägvisaren . Inte nog med att den här filmen hjälpa Kurosawa återhämta sig under de fyra år det tog att göra, men också vann han en guldmedalj vid Moskvas filmfestival.

Akira Kurosawa var att vinna många fler utmärkelser för sina filmer. Vid 79 års ålder vann han en Oscar för Lifetime Achievement. År 1982 publicerade han sina memoarer, som kallas Something Like en självbiografi . Akira Kurosawa avled vid en ålder av 88 år 1998.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.