Vem är Abbie Hoffman?

Född den 30 November 1936, blev Abbott Hoffman en av de mest kända amerikanska politiska aktivister från mitten 20th Century. Få nationell uppmärksamhet efter sammandrabbningar som ägde rum på 1968 Democratic National Convention, Hoffman förblev politiskt aktiv fram till sin död vid 52 års ålder. Men den politiska karriären för Abbie Hoffman var redan på god väg innan de dagar Chicago Seven. , under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet Abbie Hoffman var inblandad i få en utbildning. Vid Brandeis University, tjänade Hoffman en Bachelor of Arts 1959. Detta följdes upp med en magisterexamen i psykologi tjänade från University of California i Berkeley. Det var under sina år som Hoffman började bli politiskt aktiv, och tog sina första steg mot att bli en välkänd anti-krig arrangör.

Även Abbie Hoffman är känd som arrangör för Youth International Party, var det inte hans första försök att mobilisera ungdomar till en livskraftig politisk röst. Hoffman hjälpte till att grunda Student Nonviolent samordningskommittén, vilket bidrog till att samla in pengar för medborgarrättsrörelsen som vinner terräng i södra USA. Som hans begreppen jämlikhet och fredlig lösning fortsatte att expandera, började Abbie Hoffman att delta i antikrigsrörelsen också.

För Hoffman, ta kontroll över den politiska maskinen var sättet åstadkomma förändringar. Detta tänkesätt var bakom hans motivation för organiserade protester som orsakade störningar i Democratic National Convention 1968. Under rättegången som följde, enligt Hoffman ofta sig själv som en judisk aktivist och anarkist. Medan hans metoder var ofta teatrala och ibland gränsar till det esoteriska, få kan förneka att Abbie Hoffman motiverade ett stort antal unga människor att delta i den politiska processen. Ett exempel på den extrema metoder som används av Abbie Hoffman att skapa intresse finns i hans protester mot krig. Vid ett tillfälle ordnade Hoffman en protest med en närvaro i över femtio tusen ungdomar. Bland annat var dagordningen för denna protest att kombinera övernaturliga krafter av deltagarna och direkt energiflödet vid Pentagon i Washington, DC. Tanken var att ge byggnaden att stiga från marken och på något sätt leda till slutet på Vietnamkriget.

År 1973 åtalades Abbie Hoffman med innehav av narkotika med avsikt att sälja. Att förneka anklagelserna, gick Hoffman underground, men han fortsatte att utöva inflytande på den proteströrelsen genom hans skrifter. Efter sju år valde Abbie Hoffman till ytan och åtalas. Efter en försöksperiod, fick han en ett års fängelse.

Under större delen av 1980-talet fortsatte Abbie Hoffman att skriva, ofta riktade statliga rutiner och program liksom big business. Han fortsatte att samarbeta med andra om planerade bok projekt, samt skapa en stor mängd anteckningar som rör personliga projekt också. Så sent som 1986 var Hoffman aktivt deltagande i det offentliga protester, med ett gripande som inträffar under en protest vid University of Massachusetts i Amherst.

död Abbie Hoffman den 12 april 1989 på grund av en överdos av phenobarbitol förblir en tvistepunkt med många av hans anhängare. Medan döden styrdes officiellt vara ett självmord, folk nära Hoffman hävdar att överdosering var en olyckshändelse. Oavsett den exakta orsaken till hans död, finns det ingen tvekan om att Abbie Hoffman är den mest kända av alla Yippies och fortsätter att utöva ett visst inflytande på politisk aktivism i dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.