Vad är en dräng?

dräng, även kallad en betjänt, är en historisk situation som har utvecklats till dagens moderna personlig assistent. I århundraden arbetat drängar för herrskapet, kungligheter och sagolikt rik, ofta tjänar som följeslagare och minders liksom anställda. Betjänter är en ständig närvaro i litteratur, alltid smiter in i sista stund för att rädda deras avgift, som är tekniskt sin arbetsgivare, från katastrof.

Termen betjänt har funnits åtminstone sedan den 15: e århundradet, men klart ställning tjänare är en gammal en. I den klassiska betydelsen av ordet, var de män som arbetade för andra män, som utför en mängd olika arbetsuppgifter. Ofta var kammartjenaren ansvarig för påklädning, bad och rakning sin arbetsgivare, men deras uppgifter sällan slutade med dessa grundläggande uppgifter. Det tjänare var mellan befälhavaren och övriga anställda, och därför ansågs ofta ett huvud tjänare med betydligt myndighet. I små hushåll kan kammartjenaren ha utfört några hushållning arbetsuppgifter, men ofta han var alldeles för upptagen för det. Förutom att upprätthålla garderob och stil sin herre, en dräng ofta var en ständig följeslagare, som åtföljer hans arbetsgivare på företag och resor nöje. Vanligtvis var drängar en lyx, och situationen bara fanns i hem där det fanns en hel del pengar att kasta omkring. Särskilt under 19th century viktorianska eran i England bodde aristokratin om ärvda förmögenhet och inte alltid har jobb eller primära yrken. En slav av en ivrigt social herre kunde finna sig vispas hela världen på ett kick, så hans arbetsuppgifter var främst att vara redo för vad befälhavaren kunde kasta på honom. I fiktion, är rollen kammartjenaren användas på flera olika sätt. I den komiska berättelser om P. G. Wodehouse, hjälplösa och löjligt rik Bertie Wooster ständigt salig på sin ständigt lugn betjänt, Jeeves. Rita på krigstida tjänare tradition Storbritannien, Sam Gamgi är besparingen nåd tärd Frodo i JRR Tolkein s Sagan om Ringen . Förutom övervakning av livet på sin avgift och erbjuda salvia råd, den oändliga längder dräng jobb är verkligen testas i många porträtt av Alfred, de trogna och livslånga betjänt av Batman.

Helst betjänter är mycket lojala, men en ställning så hög känslighet är säkert föremål för makt över sin arbetsgivare. Några fiktiva och historiska tjänare är notoriskt opålitliga, glad att lämna över information eller utpressning deras arbetsgivare till rätt pris. På många sätt är denna typ av svek en produkt av klass system som hålls anställda från att någonsin uppnå mycket personlig rikedom eller högre position. Verkställighet klass viktorianska England hade en uppenbar glastak, och några livslångt anställda som lyckades ekorre bort pengar var verkligen göra det genom att utnyttja deras herrar.

idag, de rika och mäktiga har fortfarande ett antal assistenter och anställda som utför många av de funktioner som en traditionell betjänt. Med klassamhället är mer eller mindre avvecklats, kan dessa personliga hjälpare vara mer tydlig i sina ambitioner, ibland förenade sig mäktiga människor som ett sätt att främja sina egna mål. Även om vänskap kan säkert fortfarande våren upp mellan medarbetare och arbetsgivare, det underförstådda intimitet och vård som ges av en trogen tjänare är ofta något som tillhör det förflutna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.