Vad är en dramaturg?

En dramaturg eller dramaturg är en teatral rådgivare som hjälper till med produktion av pjäser. Rollen av en dramaturg är ofta mycket komplexa och varierande, med olika teatrar använder sin dramaturges i olika vill. Någon som vill bli dramaturg i allmänhet har en mycket olika intressen, från historia till marknadsföring, och han eller hon bör i allmänhet vara beredd på en ofta krävande och ansträngande arbete. Det här yrket är ganska gamla, och ordet "dramaturg" faktiskt avslöjar de antika rötter, eftersom den härstammar från den antika grekiska dramatourgia , eller "spela arbetstagare. "Många historiker av teaterns kredit 18th century tyska teatern med uppfinningen av den moderna dramaturg, och de flesta större teatrar runt om i världen har minst en dramaturg på personal. En av de viktigaste rollerna för dramaturg är att säkerställa kvaliteten på en teater produktioner. I detta syfte deltar dramaturg ofta i anställningsbeslut när skådespelare, regissörer, och teknisk personal är under övervägande. En dramaturg utför också en stor historisk forskning, se till exempel att tecken i en 13th Century drama är rätt klädd, eller att musiken i en 19th century fransk fars är lämpligt. I många fall har en dramaturg också ett konstnärligt öga, och han eller hon får hjälp med dekor och costuming ge råd och åsikter, även om han eller hon kommer inte att vara direkt inblandade. Dramaturges arbetar ofta i nära samarbete med konstnärliga ledare att anpassa sina visioner till liv, och de ofta har nära relationer med stadium chefer och annan teknisk personal som har förmågan att utföra en rad uppgifter, från att finna en levande elefant till att lugna en motsträvig sopran.

Många dramaturges också arbeta med dramatiker, anpassa sitt arbete till olika platser, och vissa även arbeta som översättare. När en teater måste göra stora nedskärningar eller ändringar i en lek, är dramaturg ofta ansvarar för att genomföra denna, se till att andan i pjäsen hålls intakt, samtidigt som innehållet är beskärs. Det är vanligt att en dramaturg är mycket kunnig om historien bakom och spelar teater, och några vill fokusera på ett särskilt intresseområde, till exempel elisabetanska pjäser eller klassiska amerikanska musikaler.

varje professionell teater, bör du kunna hitta en dramaturg, som normalt arbetar från ett kontor som är fyllda till gälarna med referensmaterial. Han eller hon kan också interagera med allmänheten, väcka intresse och stöd för teatern och arbetar med PR-personal på kampanjer för enskilda låtar och teater säsonger. Mindre teatrar som inte har råd med en heltidsanställd dramaturg kan hyra en för en viss produktion, eller förlita sig på den goda viljan hos en kunnig volontär att se till att deras produktion är så bra som de kan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.