Vad är en Onkel Tom?

slang begreppet "Onkel Tom används i African American eller svarta samhället för att beskriva någon som uppfattas som alltför inställsamma i interaktion med vita människor. Begreppet är tänkt att innebära att Onkel Tom är underordnat och alltför vördnad, beter sig som en person i en mindre klass eller social status snarare än att behandla vita som jämlikar. Vanligtvis är detta begrepp används som en förolämpning.

Upprinnelsen till denna slang term ligger i ett 1852 anti-slaveriromanen, Onkel Toms stuga , skriven av Harriet Beecher Stowe. I själva verket är huvudrollen i boken allt annat än underdåniga och tillmötesgående, är rädd för att stå upp för sig själv och sina värderingar. Stowe skrev tydligen hans karaktär med avsikten att förvandla honom till en förebild, men med tiden vreds Uncle Tom skildring på scenen och skärmen, tills det ursprungliga identitet karaktär blev överkörd av en stereotyp inställsam svart man som är ivrig att behaga de vita "master. "

Onkel Tom verkar ha inträtt vanligt förekommande i 1960-talet och 1970-talet då den växande medborgarrättsrörelsen fick många afroamerikaner att stå upp för sina rättigheter bestämt. Medlemmar av rörelsen uppmanades att tala ut, och vägra att låta sig bli skrämd av personer med vit hud. Former av civil olydnad som sitter vid "whites only" lunch räknarna har begåtts i syfte att föra de civila rättigheterna i förgrunden och främja jämställdhet, och många av dessa åtgärder var framgångsrika.

Människor som var rädda för att delta i medborgarrättsrörelsen började bli anklagad som Onkel Toms, med kritiker hävdar att de drar ner alla afroamerikaner genom att uppträda subserviently till det vita samhället och samarbetar med vita. Begreppet började också användas som en nedsättande epitet för människor som väljer traditionella vägar, som den akademiska karriären, även om dessa personer har arbetat hårt för att förändra systemet inifrån. Alla som var delaktig med någon aspekt av vita kulturen skulle kunna anklagas för att vara en Onkel Tom, allt från personer som iakttagit segregerande politik för att svarta unga yrkesverksamma.

Som regel är detta begrepp uppfattas som mycket kränkande, och det är främst används inom African American community. För någon utanför denna gemenskap att använda termen, som Ralph Nader gjorde år 2008 när man hänvisar till dåvarande senator Barack Obama, skulle vara ett grovt brott mot etiketten. Inom gemenskapen varierar användningen av Onkel Tom som ett epitet betydligt, vilket speglar den mångfald av African American kultur och språk i USA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.