Vad är en Idiot Savant?

En Idiot Savant är en något nedsättande term för en person som har betydande psykisk funktionsnedsättning, t. ex. autism eller utvecklingsstörning. Samtidigt uppvisar den personen också några extraordinära färdigheter som är ovanligt för de flesta. Kompetensen hos Savant kan variera från att vara ovanligt begåvad inom musik eller matematik, eller har ett fotografiskt minne.

Oftast är Savant en person som lider av extrem autism. Vid autism kan Idiot Savant når inte ut till andra människor på ett normalt sätt. Han eller hon kan finna det ytterst svårt att uttrycka känslor, att kommunicera via talat språk, eller att använda brytningspunkt när han talade. Svår autister fungerar bäst när de har förutsägbara rutiner.

Inte varje person som har autism har Idiot Savant förmågor. Vissa verkar vara mer intelligent än andra, men få personer med autism är förståndshandikappade. I själva verket på grund av beroendet av hjärnans högersidig fungerande, anläggning för vissa saker, såsom matematik, memorization och kreativ förmåga kan vara större i Idiot Savant. En del studier har visat att människor som har målmedvetet avbrott i den vänstra sidan av hjärnan kan utveckla Idiot Savant färdigheter. Men det är få människor som vill delta i sådana försök. Det finns många goda skäl för att inte utsättas för onödigt experiment på en hjärna. är The Savant färdigheter som ofta kallas Splinter färdigheter. Kim Peek till exempel, byggde på vilken film Rain Man har ett fotografiskt minne. Flera erkända konstnärer som skulle kunna kallas idiot Savant. Dessa inkluderar Richard Wawro, Alonzo Clemens, och Stephen Wiltshire. Flera personer med Idiot Savant kompetens erkänns för sina musikaliska gåvor, inklusive Matt Savage, en otroligt begåvad jazzpianist och kompositör, och Hikari Oe, en skicklig kompositör.

Med Idiot Savant går tillbaka till begreppet den "byfånen" som kan tolereras för att han eller hon ställt ut vissa ovanliga färdigheter. I andra fall var det utställning av savant färdigheter, särskilt under medeltiden apt betraktas trolldom. Tyvärr kan en savant inte nödvändigtvis kontroll demonstration av sådana kunskaper och några "idioter byn" jagades ut ur sina byar eller dödas.

Idag är vi mer klart erkänna att Idiot Savant är speciella på grund av brain dysfunction. Men inte alla hjärnan njurfunktion eller dysfunktion leder till Savant färdigheter. Termen Idiot Savant är föråldrade och olämpliga. Praktiskt taget alla savants har en hög grad av intelligens och är alltså inte idioter. De flesta människor föredrar nu termen Savant, eller autistiska savant till förolämpande Idiot Savant.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.