Vad är en Fashionista?

En fashionista är någon som följer mode, eller är inblandad i modebranschen. Denna term används ibland i en milt avvärjande sätt, vilket tyder på att fashionistas är besatta av mode på bekostnad av andra frågor av vikt. Som regel är dock fashionistas inte illa när folk kallar dem så, och många använder termen i egen referens, som ett tecken på stolthet. Denna term grödor ofta upp i trendsättande tidningar, till exempel, och det verkar också i böcker och artiklar nyheter samt radio-och TV-sändningar av mode.

Ordet verkar ha sitt ursprung i 1990-talets början, och det spred sig snabbt i slutet av 1990-talet. Den integrerar de spanska ändelsen "-ista", vilket antyder att det kan komma från en region som Kalifornien, Texas, New Mexico, eller Arizona, där spanska ofta blandas med engelska i överraskande och kreativa sätt. Den "-ista" suffixet används även i vissa andra slang, antingen därför att människor har lånat den från "fashionista" eller för att de är förtrogna med det spanska språket. i den meningen att en konsument, en Fashionista tenderar att följa mode glupskt, och han eller hon klär sig bra, att hinna med det senaste modet för att säkerställa ett rykte om att vara snygg och väl turned-out. Förutom att aktivt köpa moderiktiga kläder, håller en fashionista ett öga på kulturella trender, närvarar mode händelser och läser modetidningar. De kan vara kritiserats för att vara ytlig, fashionistas är inte nödvändigtvis endimensionella människor med en ensidig fixering vid mode. Faktum fashionistas ibland leda rörelser att verka för rättvis handel kläder och avskaffande av barnarbete inom klädindustrin, eller delta i andra socialt och politiskt medvetna aktiviteter. Detta begrepp kan också användas för att referera människor i branschen, såsom köpare, designers och så vidare. Mode köpare har ofta en enorm inverkan på modebranschen, eftersom de avgör vilka butiker bära vilka samlingar, och vilka objekt som går vidare till att bli populär. Becoming a fashion köpare kräver en väldig kunskap om mode, trender och industrin.

Ett antal avledningar av den klassiska Fashionista kan hittas. En recessionista, till exempel någon som försöker klä sig trendigt med en begränsad budget, använda kreativa metoder för att förbli stilfulla i motgångar. Vissa fett aktivister använda termen "fatshionista" för att beskriva överviktiga personer som klär sig elegant och främja plus-fashions storlek. Många fatshionistas försöka agera som ambassadörer för plus-sized community, som visar människor som är överviktiga hindrar inte snyggt utseende.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.