Vad är Halo Effects?

Halo effekter är psykologiska tendenser studerats i detalj av området kognitiv psykologi. De uppstår när en god kvalitet om en person, säger, de är ett fan av samma idrottslag-får oss att över-attributet goda egenskaper för dem i andra områden. I skolmiljön, eleverna att få ett "A" på den första delen av läxor som de i sin tur kan hamna bli onödigt slack från en lärare om ytterligare gradering, eftersom läraren förväntar dem att fortsätta producera A -kvalitetsarbete. Inversen av halo effekten är "djävulen effekten" eller "hornen effekten", där en instans av dåliga resultat gör att offret kan tillskrivas negativt på ett orättvist sätt i framtiden.

Halo-effekt är en kognitiv bias, en bland hundratals, en "mental genväg" eller "kognitiv illusion" som gör att folk beter sig på ett sätt som en opartisk observatör empiriskt och systematiskt anser omotiverade. Eftersom hela vårt liv genomsyras av dessa kognitiva domar, studier av fel såsom halo effekten går ner till själva strukturen som ligger till grund för vårt samhälle. I en berömd studie ombads befäl att betygsätta sina soldater på en rad egenskaper, både goda och dåliga. Analys av resultaten visade att positiva och negativa egenskaper var starkt korrelerade med varandra. Detta visar att människor tenderar att måla andra med en bred pensel-"bra i allmänhet" eller "dåligt i allmänhet. " Dessa attributioner görs tidigt, ibland under de första sekunderna att träffa någon (därav bit av visdom som säger att första intrycket är så viktigt), att skapa förankring effekter dagar, veckor eller till och med år efter faktum. Halo effekter är ett allvarligt problem att rekrytera för personalavdelningar, där studier har visat gång på gång att tidigare beteende är ett sätt bättre prediktorn för framtida beteende som intervjuare visningar.

I professionella bilsalonger halo bilar är super-trevliga bilar som ställs upp på displayen så att det respektingivande förvärvas av dem läcker över till det hela. Vi ser denna effekt inte bara i bilen visar men i organisationer, museer, universitet, myndigheter, och så vidare. Provinsen Alberta, i Kanada, har till och med gått så långt att betala ledande forskare $ 20 miljoner US dollar (USD) för att flytta till sitt område och bedriver forskning med där under de närmaste 10 åren. Uppenbarligen inte alla dessa forskare kommer att ge resultat för provinsen värd mer än $ 20 miljoner dollar, så det enda alternativ förklaring är att statliga tjänstemän är att försöka skapa ett halo effekt runt deras län och städer, för att locka unga lovande forskare.

Halo-effekten är djup och allestädes närvarande. Var och en av oss faller troligen offer för det vardagliga. Undersök dina egna tankeprocessen medvetet, så ser du att Halo effekter genomsyrar nästan alla dom som du gör-inklusive din bedömning av kvaliteten på denna webbplats och ödmjuka författaren till denna artikel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.