Vilka är de sefardiska judarna?

sefardiska judar är människor i den judiska tron som härstammar från den tidigare judiska befolkningen på den iberiska halvön. I Förutom att användas för att beskriva människor av en viss etnisk bakgrund, termen "sefardiska judarna" används också för att beskriva personer som utövar en särskild form av judendom, oavsett om de härstammar från spanska och portugisiska judar. Sefardiska judar finns över hela världen, med särskilt stora populationer i Mellanöstern och Nordafrika.

judendomens historia i Spanien är mycket gammal, så många arkeologiska fynd har föreslagit, men det judiska folket började lösa Spanien och Portugal i stora mängder runt det andra århundradet, som romerskt inflytande sprids över hela Mellanöstern. Den judiska befolkningen i denna region var ganska väl integrerad med resten av befolkningen, och vissa judiska invånarna på den iberiska halvön blev mycket inflytelserika och mäktiga. Separation från Mellanöstern ledde också den religiösa praxis sefardiska judar att avvika något. I den åttonde talet, med den muslimska erövringen av den iberiska halvön, ställning judar i regionen förbättrades avsevärt, eftersom många judiska personer fick makt och myndighet av den muslimska regeringen. Under flera århundraden hade Spanien och Portugal ett anmärkningsvärt blandad kultur av kristna, muslimer och judar, och resultatet blev en rik kulturell tradition. Allt detta tog slut med den kristna återerövringen av Spanien, och den efterföljande utvisningen av judarna år 1492 på order från monarkin. När utvisningsbeslutet, flydde många sefardiska judar till Mellanöstern, medan andra bosatte sig i Nordafrika, vilket sefardiska traditioner med dem på sin ursprungliga judiska befolkningen i dessa regioner. Andra stannade kvar i Spanien och Portugal gömda, låtsas vara kristna så att de kunde stanna kvar på den iberiska halvön. Dessa tre separata grupper av sefardiska judar har utvecklats något olika kulturella traditioner, vilket vissa människor att hävda att de bör klassificeras separat. Den Sephardim följa många av de föreställningar och regler om judendomen delas av alla folk i judiska tron, med några skillnader. De närmar judiska liturgin något annorlunda, till exempel, och de har lite olika regler om respekt för religiösa helgdagar. Sefardiska judar ärvde också sitt eget språk, judisk-spanska, som ibland kallas ladino. Lingvister har uttryckt oro över framtiden för ladino, beror på att många inlägg är mycket gamla, med sina barn lära sig hebreiska eller moderna språk snarare än den judisk-spanska.

En del människor klassificera Mizrahi judar i Mellanöstern och Nordafrika bland de sefardiska judar, eftersom det finns många likheter mellan dessa två grupper. Andra hävdar att de två är etniskt och kulturellt avgränsad och att dessa två aspekter av judisk kultur dålig täckning genom att buntas ihop.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.