Vem var Princess Caraboo?

Princess Caraboo var den förmodade persona av Mary Baker, som lurade en stad i Gloucestershire, England i tro att hon var exil royalty för en period 1817. Hennes kreativitet och förmåga att lura en stor grupp människor i veckor i sträck har gjort Princess Caraboo en av de mest ökända Tricksters genom tiderna.

Princess Caraboo först dök upp Almondsbury, Gloucestershire den 3 April 1817, omkring på gatorna i en turban, uppenbarligen desorienterad och hemlösa. En lokal man tog henne till övervakare av de fattiga, som i sin tur lämnade henne i händerna på domaren, Samuel Worrall. Princess Caraboo fascinerade dem omkring henne med hennes bisarra språk, som ingen kunde plats eller tyda. lades Princess Caraboo kort på en lokal krog, där hon ställde ut mer förbryllande beteende. Hon blev upphetsad över en bild på en ananas på väggen, som visar att frukt ökade i sitt hemland, oavsett var det var. Hon vill inte äta kött, försökte sova på golvet, och visade intresse för möbler och dekorationer av kinesisk design.

Samuel Worrall hustru var fascinerad särskilt med Princess Caraboo och till slut erbjöd henne att stanna i sitt hem . Men Worrall själv blev misstänksam och skickade flickan till borgmästaren i Bristol att ställas inför rätta. Eftersom borgmästaren inte kunde förstå Princess Caraboo tal, skickade han henne till St Peter's Hospital. Hon fortsatte att verka underligt, att inte äta någon mat utan grönsaker eller att sova i en säng. Efter en vecka, flyttade hon till Worrall kontor i Bristol.

Under sin tid i Bristol, besöktes Princess Caraboo av ett antal personer som försökte dechiffrera eller åtminstone identifiera hennes språk. Slutligen, en portugisisk sjöman vid namn Manuel Eynesso hävdade han kunde förstå henne och därmed hennes berättelse. Hon var enligt uppgift från ön Javasu i Ostindien och hade blivit kidnappad av seglare. Hon undkom genom att hoppa överbord i Bristol Channel och simma i land.

Princess Caraboo återvände till Worrall hem, där hon njöt kändisskap för en period på tio veckor. Hon hyste en ström av nyfikna besökare med duktiga fäktning, bågskytte, dans, och upprepa sin berättelse om bortförande och fly. Hon skrev ner exempel på hennes språk, som sändes till Oxford för analys. Hennes porträtt trycktes i lokala tidningar.

Mary Baker roligt upphörde när hon identifierades av en kvinna som kände igen henne från hennes porträtt. Exotiska prinsessan egentligen var skomakare dotter från Devon som hade kunnat säkra en position som en piga. Den Worralls arrangerade en resa för flickan till Philadelphia, USA den 28 juni 1817. Hon fortsatte att i Amerika imitera Princess Caraboo och under korta resor till Frankrike och Spanien, men var inte lika framgångsrik med sin utsatta riktiga identitet.

Mary Baker senare slog sig ner i Bristol, där hon gifte sig och fick en dotter. Senare i livet, gjorde hon en levande säljer blodiglar till Bristol Infirmary Hospital. Hon avled den 4 januari 1865, vid en ålder av 74. Hon begravdes i en omärkt grav, men en plakett nu högtidlighåller hem i Bristol där hon tillbringat de senaste elva åren av sitt liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.