Vem var Josephine Baker?

Josephine Baker (1906-1975) var en underhållare, en medborgarrättskämpe, och medlem av den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Även American-born, denna ättling i South Carolina slavar och Apalachee indianer Frankrike antagit som sitt eget när hon var fortfarande en ung kvinna.

Josephine Baker, född Freda Josephine McDonald, var född i St Louis, Missouri och kom från enkla förhållanden. Hennes far, en vaudeville trummis Enligt vissa uppgifter kan vara orsaken bakom Josephine tidiga dragning till underhållning. Som barn, hon dansade på gatorna för förändring, och efter 15 års ålder gick hon vaudeville i St Louis chorus line. Under åren efter, Josephine Baker gjorde sin väg till New York, där hon framträdde på Plantation Club och i Broadway kör linjer under en period som kallas Harlem Renaissance. Redan i detta tidiga skede i karriären, stod Baker ut från mängden och från kvinnorna i hennes tid, och 1925 var hon den högst betalda BALETTFLICKA inom vaudeville.

Josephine Baker liv ändrades igen när hon åkte på turné till Europa 1925, utgivna Theater des Champs-Elysees . Långt borta från rasism i Amerika och dess Puritanical begränsningar, Baker utvecklats till en exotisk dansare, kommer med vilt underhållande uppträdanden och jippon under hela turnén. I en show, bar hon ingenting annat än höga klackar och ett bälte av bananer runt midjan för att simulera en kjol. Hon också ofta hade Chiquita , hennes husdjur Leopard, med henne på scen, som ibland hoppade in i orkestergropen att stryka omkring bland nervösa musiker.

På 1930-talet, stjärnmärkt Josephine Baker i ett antal filmer och gifte sig med sin chef, Giuseppe Abatinao. Med Madonna-liknande finess, omgjord hon igen sig från en fräcka vaudeville artist till en kulturell Popikonen. Hennes fans har infört sådana celebriteter som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, och Pablo Picasso.

På 1940-talet var Josephine Baker så populär att även nazisterna lämnade henne oskadda under invasionen av Frankrike. Hon ville betala tillbaka sitt nya hemland för hennes framgång och var aktiv i Underground , den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Den franska regeringen tilldelades senare Josephine Baker Croix de Guerre (Cross of War).

Under 1950-talet, förblev Baker i Frankrike utan aktivt och passionerat stött den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Hon gick igenom flera äktenskap och en hysterektomi som lämnade henne oförmögen att föda barn, men hon antog 12 etnisk mångfald föräldralösa barn, som hon kallade henne Rainbow Tribe .

Även Bakers framgång i Europa var fenomenalt, hade hon aldrig samma grad av popularitet i sitt hemland USA. Men genom 1970-talet hade medborgarrättsrörelsen gjort tillräckliga framsteg, som Baker hade hjälpt genom att vägra att utföra i segregerade klubbar. Josephine Baker framträdde i Carnegie Hall 1973 till stående ovationer, öppet grät som svar. Fast hon hade utropats till en legend, var Baker karriär avveckling och pengar blev ett problem. Princess Grace of Monaco, en före detta amerikansk skådespelerska och vän, gav Baker en lägenhet.

Baker's sista framträdande var att stjärna i en 50-titeln år retrospektiv av hennes liv Josephine . Den öppnades i Paris på Club Bobino till stjärnornas recensioner, men hon ville inte leva för att njuta av loppet. En vecka senare, den 8 april 1975, dog Josephine Baker av en hjärnblödning. Det rapporterades att hon hittades i sängen, omgiven av tidningar fulla av redaktionellt beröm för showen.

Josephine Baker kremerades, ges en offentlig begravning procession som ingår Franska militära hedersbetygelser, och begravdes på en kyrkogård i Monaco. Hon fördes också in i St Louis Hall of Fame. "The Black Venus", som hon kallades ibland, är en historisk person med stor talang, mångfald, vilja och mod.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.