Vem var Grace O’Malley?

Grace O'Malley är det engelska namnet på Irlands mest kända kvinnliga sjörövare, Grania Ni Mhaille. En samtida till drottning Elizabeth I av England, kontrollerade Grace mycket av den irländska västkusten, som bygger på piratkopiering och handel att göra hennes öde. Han makt och anseende växte till att bli så stora, mötte hon till slut med Elizabeth i England, i ett av de mest anrik möten 16th century.

Dotter till en framgångsrik sjöfarten köpman, är Grace O'Malley tros ha varit född omkring 1530. Hennes far var inflytelserik chef för O'Malley klanen, och Grace tros ha haft någon formell utbildning. På ungefär 16, trädde Grace familj henne till ett politiskt äktenskap med den kraftfulla O'Flaherty klanen, som resulterat i tre barn. Grace tros ha varit extremt karismatisk och populär, och efter makens död, valde många O'Flaherty klanmedlemmar att lämna sina förfäders hem och gå med henne på hennes slott på Clare Island. Men hon lurade på några av hennes rättmätiga egendomar från konkurrenter, ett misstag hon inte skulle tillåta att hända en andra gång.

O'Malley var en naturlig ledare, och beslutade att utvidga sitt innehav genom att gifta sig en andra gång. Efter det första året av äktenskap slutade, frånskild Grace och hennes man lyckades storm och behålla den strategiskt viktiga Rockfleet Castle, som hade tillhört hennes make. Grace O'Malley tros ha haft åtminstone en son från detta korta äktenskap, och kan ha haft andra utom äktenskapet.

Den kraftfulla kvinnan mest lönsamma sättet att inkomsten baserades på en politik som liknar den kontrollerade engelska territorier. Grace anställda dussintals skepp att beskatta alla fartyg som finns i hennes territorialvatten. Den skatteuppbördskontoren fartygen fick order att få pengarna på något sätt, inklusive extrema våld. På grund av sin överlägsna kunskap om den irländska kusten, kunde Grace skepp flykt lätt alla hämndlysten åtgärder. En känd legend om Grace O'Malley inträffade under hennes äktenskap med Donal O'Flaherty. Donal tros ha varit ganska arrogant, ha tagit ett slott från Joyce Klan och skröt utförligt om det. Sulkyn Joyces kallas fästningen Cock's Castle, men namnet ändrades efter Donal död. När Joyce klanen försökte överta slottet tillbaka från Grace, de var svårt misshandlad när de hade underskattat sin förmåga. Efteråt var slottet lokalt döptes Hen's Castle.

Under Grace styre blev Engelsk dominans på Irland alltmer utbredd och den engelska regeringen var inte nöjd med O'Malley's bedrifter. 1593 fördes tre av Grace släktingar anhållits av britterna och Grace tog farliga chansen att åka till England för att träffa drottningen om deras frigivning. Berömda ägde mötet rum i latin, som Grace O'Malley inte talade engelska och Elizabeth inte tala Gaelic. Många berättelser och sånger har skrivits om den långa samtal mellan två kvinnor, en som härskade i namn och den andra som styrde enbart med våld. Även om inga utskrifter av samtalet finns beställde Elizabeth frisläppandet av Grace anhöriga och gjorde flera andra fynd med henne.

Trots att ingå avtal med Elisabet att upphöra med all piratverksamhet mot engelska, bröt Grace O'Malley sina löften om lärande som Elizabeth inte stack till henne några av hennes bargains. Hon tros ha dött under 1603, samma år som hennes brittiska samtida. Grace O'Malley är en legendarisk figur i Irland i dag, och föremål för många ballader, sånger och berättelser. Hennes mod och förmågor har översatts till tecken för böcker, TV-program, och ryktet långfilm.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.