Vem har Mumia Abu-Jamal?

Född Wesley Cook, Mumia Abu-Jamal tog sitt första andetag den 24 april 1954. Han är en före detta Black Panther och journalist, som ofta moonlighted som en taxichaufför. Mumia Abu-Jamal är mest känd för mordet på en polis vid namn Daniel Faulkner 1981. Även han dömdes för att ha mördat Faulkner, Mumia Abu-Jamal har hävdat att han är oskyldig eftersom hans övertygelse.

Mumia Abu-Jamal blev dömd till döden för mordet på Officer Faulkner. Men var omkull sitt straff i december 2001, och en domare beordrade upprepa döma på samma gång. Han överklagade denna dom, liksom Commonwealth of Pennsylvania. Sedan dess har båda sidor försökt att göra ändringar i sitt straff.

Trots att mordet skedde i Philadelphia, för Mumia Abu-Jamal fall har rönt internationell uppmärksamhet. Supportrar runt om i världen påstå orubbligt att han är oskyldig medan mänskliga rättigheter aktivister motsätter sig dödsstraff mening. Många hävdar att mordet på Faulkner var en setup, hävdar att Abu-Jamal har inte fått en rättvis rättegång. Å andra sidan, Abu-Jamal har många motståndare, särskilt inom det lokala Philadelphia-området. De hävdar att Abu-Jamal fått en rättvis rättegång, är skyldig till mord, och förtjänar utförande enligt önskemålen från Pennsylvania lag.

Mordet på Faulkner inträffade mellan 3 och 4 den 9 december 1981. Officer Daniel Faulkner sägs ha inlett en rutin trafik stopp. Kör bilen var Abu-Jamal yngre bror, William. Enligt åklagare inledde Cook en fysisk gräl med Faulkner, som i sin tur kämpade med Cook, försöker kuva honom. Ser gräl, Abu-Jamal sägs ha uppstått ur närheten, skjuta Faulkner i ryggen.

Även Faulkner sårats i striden, han kände nog att återvända eld, han sköt Abu-Jamal och sårade honom. Söker en närmare position, Abu-Jamal lär ha flyttat till inom kort avstånd från Faulkner, avfyra flera skott från denna position. En Kulan träffade Faulkner i ansiktet och ledde till hans död. Ytterligare poliser kom, efter att ha kallats Faulkner för hjälp i trafiken stopp. De arresterade Mumia Abu-Jamal och tog honom till fängelse, ta honom till sjukhuset för medicinsk behandling på vägen.

Det Faulkner mordfall har länge varit fulla av kontroverser och motsägelser. Till exempel, några vittnen uppger att de hörde Mumia Abu-Jamal erkänna vid en tidpunkt som andra vittnen hävdar att han var medvetslös. Många anhängare tror att han har inrättats eller utformade på grund av sin politiska aktivism. Men det verkar finnas lika många individer som tror att han är helt enkelt skyldig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.