Vem byggde Eiffeltornet?

Standing tall på 1. 052 fot (320,57 m), detta leder till järn struktur kallad Eiffeltornet förlöjligades gång av parisare som fult och pinsamt för fransk konst och kultur. Idag nådar detta torn horisonten i den franska huvudstaden, märkning Paris på kartan som är världens mest besökta stad destination. Eiffeltornet är uppkallad efter en genial ingenjör vars utformning av tornet förvandlat det till en verklighet och stolthet av den franska nationen.

Född den 15 december 1832 i C? te d'Or, Frankrike, Alexandre Gustave Eiffel aldrig föreställt sig att han var ämnad att skapa några av världens största strukturer som finns generationer in i framtiden. Efter sin examen från Ecole Centrale des Arts et Manufactures 1855, blev intresserad Eiffel i byggandet av metallstommar, särskilt järnvägar och broar.

Eiffels första jobb var som projektledare övervaka byggandet av en bro som sträckte sig över floden Garonne i Bordeaux i södra Frankrike. Hans briljans och omsorg fångade hans arbetsgivare, Charles Nepveu, som fortsatte att placera Eiffel i tillsynen positioner för många av bolagets bron och järnvägsstationen byggprojekt. 1864, som Eiffel upp sin egen verksamhet som specialist i byggandet av metallkonstruktioner. Hans företag, Eiffel et Cie , blev känd för sin innovativa än ekonomiska konstruktioner av järn och byggnader metall. En av Eiffels tidigaste framgångar var byggandet av en 525-fot (160 m) lång järnvägsbro kallas Ponte Maria Pia 1877. Denna öppna jernbron hjälpt människor reser mellan portugisiska städer Porto och Lissabon för att undvika en 7,5 mil (12 km) omväg. Stället förlängde bron järnvägslinjen av 1. 158 fot (353 m) i Lissabon. Byggd på en höjd av 197 fot (60 m) över floden Douro, denna bro var förrättade av kungen och drottningen i Portugal på den tiden. År 1991 ersattes den av Johannes Bridge.

Eiffel blev känd för sitt unika användning av tekniska metoder i alla sina byggnader och anläggningar. Optimera sina kunskaper i matematik och naturvetenskap, designade han en annan minnesvärd struktur, Garabit viadukten, 1884. Detta 1. 854-fot (565 m) lång järnvägsbro byggs över Truyère floden i regionen Cantal, Frankrike. Ett år senare började Eiffel mönstret på Frihetsgudinnan, som var en gåva från Frankrike till Förenta staterna (USA) som en symbol för internationell sämja och enighet.

Eiffels karriär som konsult i metallstommar nådde sin höjdpunkt när hans förslag att bygga Eiffeltornet godtogs av de 700 förslag skickades in Bygget av tornet började 1887. Eiffels noggranna beräkningar och placering av 18. 038 järn bitar monteras tillsammans med nästan tre miljoner nitar, är en anmärkningsvärd teknisk bedrift även förrän nu. Hans exakta mätningar av vind tryck på olika höjder och mot basen pyloner säkerställt att tornet kunde motstå några effekter av vindkraft i framtiden.

slutfördes Eiffeltornet två år senare, den 31 mars 1889, lagom till hundraårsjubileet Exposition, ett firande av 100-årsminnet av den franska revolutionen. Vid denna tid var tornet den högsta byggnaden i världen, ersättas med Chrysler Building i New York 41 år senare. I sin första året fick Eiffeltornet två miljoner besökare. I dag, sex miljoner människor från hela världen hyllar denna imponerande järn struktur.

Eiffels påhittighet i design och arkitektur gav honom hederslegionsorden , en stor skillnad i Frankrike vid den tiden. Efter byggandet av Eiffeltornet, fortsatte han sina bemödanden som vetenskapsman och forskare inom området aerodynamik fram till sin död den 27 december 1923. Även om hans död är en stor förlust för nationen, fortsätter hans arv att stå som en magnifik milstolpe i Paris för många år framöver.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.