Vem är los Desaparecidos?

Termen "Los Desaparecidos" används för att beskriva offer för ofrivilliga försvinnanden i Central-och Sydamerika. Många hänvisar specifikt till personer som sopas upp i Operation Condor, en notorisk kampanj som var direkt inblandat i tusentals försvinnanden och förtryck i Sydamerika på 1970-talet. I de flesta fall ingår öden los desaparecidos eller "försvunnit" är okänd, trots ansträngningar från vänner och familjemedlemmar.

De flesta av människorna i den generella termen "Los Desaparecidos" lämnades yttrar och sansade som fångades upp i högerregeringen kampanjer som syftade till att utrota oliktänkande. Många av los desaparecidos anklagades för terrorism, förräderi och andra mot regeringen agerar, medan andra var helt enkelt tyst bort på grund av deras medarbetare, utseende eller smak i böcker. Den kidnappningar av Los Desaparecidos ofta engagerade medlemmar av militären och brottsbekämpning, men de befann sig utanför rättsordningen. Folk försvann helt enkelt en dag utan några förklaringar, och fördes till interneringsläger. Många av los desaparecidos torterades och slutligen mördas, med många massgravar spridda över hela Sydamerika vittnade till ödet för många av dessa saknade personer.

På 1980-talet, som militärjuntor och förtryckande regeringar började avta i Latinamerika, började många medborgare att tala ut om Los Desaparecidos. De tidigare hade varit rädd för repressalier från regeringen, men med störtandet av våldsamma regeringar, kände sig säker marschera på gatorna, posting "saknas" affischer, och agiterade för information om öden de tusentals Los Desaparecidos i Argentina, Chile , Uruguay, Paraguay, Bolivia, Brasilien och Colombia, bland andra nationer.

Flera arbetsgrupper och kommissioner försökt samla information om öden de försvunna, men de hindrades av förstörda skivor och brist på samarbete från tjänstemän som skulle ha kunnat ge mer information. Vissa offer har identifierats genom inspektion av massgravar med internationella grupp kriminaltekniska antropologer, med några frivilliga som arbetar under stora personliga risker för att identifiera de döda i politiskt instabila regioner. Andra har identifierats genom vittnesmål av överlevande, och genom den utspridda tillgängliga register.

Men den stora majoriteten av los desaparecidos fortfarande okända, och de kan aldrig bli känd. Många människor förlorat vänner och familjemedlemmar under 1970 och 1980, och minnet av denna turbulenta period i Latinamerikas historia är fortfarande färskt i sinnet hos många Syd-och amerikaner. Våld mot vissa samhällsgrupper i Latinamerika är fortfarande ett problem, vilket illustreras av de hundratals mord på unga kvinnor som har plågat Ciudad Juarez i Mexiko sedan 1993.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.