Vem är Washington Irving?

Washington Irving var en amerikansk författare av 19th century, mest känd för sina noveller "The Legend of Sleepy Hollow" och "Rip Van Winkle", båda utgivna 1819. Han skrev också essäer, biografier och historiska verk, förutom att arbeta som jurist och en diplomat till England och Spanien. Washington Irving var en av de första amerikanska författare att få kritiska bifall utomlands, och han var ett inflytande på senare amerikansk författare som Hawthorne och Poe.

Washington Irving föddes på Manhattan i New York den 3 April 1783 till William Irving, en skotte och officer i Royal Navy, och hans hustru Sara. Den yngsta av åtta barn, döptes han efter George Washington, som hans föräldrar mycket beundrade. Washington Irving skrev sin första bok, en satirisk historia om New York City, 1809 under pseudonymen Diedrich Knickerbocker. Vid 32 års ålder började han sin första diplomatiska utomlands, i England, men han hade också tid att resa till kontinenten. Han tyckte om att läsa tyska och nederländska folksagor, vilket påverkade några av hans senare noveller.

År 1919 publicerade Irving Sketch Book of Geoffrey Crayon i Amerika, men brittiska förläggare också släppt en version utan upphovsmannens tillstånd. Boken bestod huvudsakligen av pittoreska vinjetter av engelska liv, men det innehöll också vad som skulle bli hans två mest kända berättelser och fick honom efter i Europa. Washington Irving bodde i Spanien från 1828 till 1832, under vilken tid han skrev fyra fiktiv spansk historia böcker, med fokus på de teman av Christopher Columbus och den moriska ockupationen. The Royal Society of Literature i London tilldelas Irving med en guldmedalj i historia 1830, och författaren också förtjänat hedersexamen från Columbia Oxford och Harvard.

Efter återkomsten till USA, reste Irving på västra gräns och inspirerades av den erfarenhet och de människor han mötte att skriva en rad nordamerikanska vildmarker historia liknar ton för att hans spanska dem. Han publicerade också en femte bok om Spanien 1835. Irving återvände till Spanien som USA ambassadör från 1842 till 1846.

År 1835 köpte Irving ett hem i Tarrytown, New York som blev känd som Sunnyside. I samarbete med konstnären George Harvey, hade Irving fastigheten utvidgad och ombyggd. Efter återkomsten från Spanien en andra gång, tillbringade han största delen av sin tid där, bor med sin bror Ebenezer och hans fem syskonbarn. Irving underhöll ofta förnäma gäster i sitt hem och tillbringade sina sista år att fullborda sitt mest ambitiösa verk, en biografi över George Washington i fem volymer. 1949 blev han hedersledamot av Smithsonian Institution.

Washington Irving dog i sitt sovrum Sunnyside den 8 november 1859. Hans ättlingar fortsatte att inneha egendomen fram till 1945, då John D. Rockefeller Jr köpte den. År 1947 öppnades det för allmänheten, och det är nu ett museum. En partiell kopia av huset kan ses i Washington Irving Memorial Park och Arboretum i Bixby, Oklahoma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.