Vem är Vladimir Nabokov?

Vladimir Nabokov föddes den 22 April 1899 i Sankt Petersburg, Ryssland. Den äldste son till en aristokratisk familj, hade Nabokov tillgång till de bästa i utbildning och social kontakt. Han kunde tala engelska och franska från tidig ålder, och när han tog sin examen från universitetet, han var redan väl känd i litterära kretsar.

Nabokov familj invandrade till västra Europa efter den ryska revolutionen 1917 , där de fortsatte att spela en framträdande social och politisk roll. Efter Nabokov far var offer för ett mord misstag lämnade Nabokov hemmet och flyttade runt en hel del, slutligen bosatte sig i Berlin 1923. Det var där han träffade och gifte sig med Vera Slonim och där hans enda son föddes elva år senare.

Nabokov stannade i Europa fram till början av andra världskriget. 1940 bekymrad över de tyska trupperna ta över, han flyttade familjen till Norfolk County, Massachusetts och tog en tjänst vid Wellesley College som bosatt föreläsare. Han skapade den ryska avdelningen och blev känd för sin entusiastiska inställning till undervisning rysk litteratur och språk. Han så småningom flyttade till Cornell University, där han hade mer frihet att skriva och bedriva forskning. Efter offentliggörandet av Lolita , Nabokov flyttade tillbaka till Europa, om permanent uppehållstillstånd på lyxiga Montreux Palace Hotell i Schweiz, där han dog av naturliga orsaker den 2 juli 1977.

Medan Nabokovs första verk är skrivna på ryska, han är mest känd för sin engelska romaner, såsom Ada , Pale Fire , och Lolita , som han skrev på engelska och egenföretagare översatts till ryska. Många av Nabokovs verk hantera fall med fel identitet, en hyllning till den tidiga faderns död. Ett annat återkommande tema i Nabokovs verk är synestesi, ett komplicerat neurologiskt tillstånd som innebär att två sinnen är nära knutna. Nabokov led av synestesi och det gjorde hans son, båda tillhörande bokstäver eller ord med färger. Nabokov har erkänts som ett av de största författarna i den 20: e århundradet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.