Vem är Thomas Jefferson?

Thomas Jefferson var den tredje president i USA. Han är också känd för att vara den huvudsakliga upphovsmannen till självständighetsförklaringen och grundaren av Jeffersonian republikanska partiet, föregångaren till dagens demokratiska partiet. Thomas Jefferson var påverkad av upplysningstidens ideal som demokrati, staters rättigheter, en begränsad federala regeringen, och separation mellan kyrka och stat.

Thomas Jefferson föddes Shadwell i Albemarle County, Virginia den 13 april 1743, son till rika plantageägarna. Thomas Jefferson ärvde sin fars kvarlåtenskap efter dennes död år 1757 och byggde sitt hem, Monticello, på fastigheten. Thomas Jefferson fick en utmärkt utbildning på lokala skolor, studera latin, grekiska, franska, historia och vetenskap. Vid 16 års ålder deltog han vid College of William and Mary i Williamsburg, Virginia, tog examen med högsta betyg efter två år innan du fortsätter på juridik. Han inledde sin karriär som advokat vid 24 års ålder.

Thomas Jefferson gift Martha 1772, och paret hade fem döttrar och en dödfödd son. Märta dog 1782, och Jefferson aldrig gift, men DNA-bevisning har nyligen visat att han var far till åtminstone några av de sex barn i hans slav, Sally Hemings. Även om Thomas Jefferson ägde slavar, ansåg han slaveri omoraliskt och ofta uttalat sig mot det.

Thomas Jefferson tjänstgjorde som advokat i Virginia House borgarståndets, den koloniala lagstiftande organ, och senare i den nybildade Virginia House delegater. Han skrev självständighetsförklaringen med liten, om någon, hjälp från andra, även om idéerna i den fastställdes enhälligt av de andra kontinentala kongressen. Thomas Jefferson var mycket produktiv i utarbetandet räkningar under sin tid i House of Delegater och gjorde många förbättringar av de rättsliga och utbildningssystem i Virginia.

Thomas Jefferson var guvernör i Virginia 1779 till 1781 och Förenta staternas minister till Frankrike från 1785 till 1789. Han var också engagerad i de första två amerikanska ordförandeskap, som tjänstgör som statssekreterare för George Washington och Vice President för John Adams. Thomas Jefferson valdes till president år 1800 i en omröstning beslutades av representanthuset, efter elektorsval var bunden mellan Jefferson och Aaron Burr. Burr fungerat som Vice President fram till 1805, då Jefferson antog George Clinton som sin nya vicepresidentkandidat efter Burr dödade Alexander Hamilton i en duell.

Kända händelser Jefferson ordförandeskap omfattar Louisianaköpet, i vilket område som spänner över 15 moderna stater förvärvades, och Lewis och Clarks expedition, som utforskade kontinenten till Stillahavskusten. Han förbjöd också den yttre slavhandeln.

Efter hans andra mandatperiod ordförandeskap avslutades i 182c Thomas Jefferson grundade University of Virginia, det första universitetet i USA med ingen religiös tillhörighet och de första att erbjuda valbara kurser. Det öppnade sina dörrar 1925. Jefferson dog den 4 juli 1826 och är begravd på sin Monticello egendom i Charlottesville, Virginia. Han testamenterade Monticello till Förenta staternas regering för att användas som en skola för barn till de som tjänstgör inom marinen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.