Vem är Stephen Hawking?

Stephen Hawking sägs vara en av de mest briljanta vetenskapliga sinnen i vår tid. Utan tvekan en man med stora geni, är Hawking en Lucasian professor i matematik vid universitetet i Cambridge-post som tidigare innehades av Sir Isaac Newton-och en bästsäljande författare. Hans bok, A Brief History of Time , blev så populär att det var på den brittiska bästsäljarlistorna för 237 veckor.

Stephen Hawking föddes den 8 januari 1942 i Oxford, England. Han studerade University College, Oxford, där han studerade fysik. Han fick en första klassens ära examen i naturvetenskap efter tre år. Hawking fortsatte sedan att studera teoretisk kosmologi i Cambridge. Det var i Cambridge att de första symptomen på sjukdomen som så småningom skulle göra honom orörlig verkade. Amyotrofisk lateralskleros (Lou Gehrig's disease) bytt oundvikligen Hawkings liv.

I motsats till vad många tror, men att sjukdomen inte orsaka honom att tappa rösten. Denna utveckling har orsakats av lunginflammation, som han fick vid ett besök i CERN i Genève 1985. Den lunginflammation gjorde det så svårt för honom att andas att en trakeotomi krävdes. Operationen gjorde honom stum.

Stephen Hawking främsta forskningsområden är teoretisk kosmologi och Quantum Gravity. Med hans egna ord, är han mest intresserad av att undersöka de grundläggande lagar som gör universum vad det är. Han förespråkade en sammanslagning av Einsteins allmänna relativitetsteorin och Quantum Theory och är mest känd för sin studie av svarta hål. År 1974 beskrev han det som nu kallas "Hawking Radiation" den beräkningen att svarta hål termiskt skapa och avger subatomära partiklar.

Han gifte sig med Jane Wilde 1965, och därefter far till tre barn. Paret separerade 1991, och Hawking sedan gifte sig med sin långa tid sjuksköterska Elaine Maison 1995. För övrigt var Elaine Maison första make, David Maison, mannen som konstruerade Hawkings första sång synthesizer, utan som Hawking skulle ha någon hjälp av adekvata konversation. Stephen Hawking ansökte om skilsmässa till Elaine Maison under 2006.

Professor Stephen Hawking är den första tetraplegi att försöka sväva i tyngdlöshet. Detta försök gjordes delvis för att förbereda för en planerad sub-orbital rymdfärder planeras äga rum 2009 med Virgin Galactic. Miljardären Richard Branson har lovat att ersätta alla kostnader för flygningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.