Vem är Saparmurat Niyazov?

Saparmurat Niyazov är den nuvarande presidenten i Turkmenistan. Han har innehaft denna post sedan 1990, och det var under hans ledarskap som Turkmenistan deklarerade sin frihet från det forna Sovjetunionen.

Nijazov föddes 1940. Han blev föräldralös vid ung ålder efter faderns död striderna under andra världskriget och resten av hans familj dödades vid en jordbävning 1948. Uppvuxen i ett sovjetiskt barnhem och senare som lever med avlägsna släktingar, fick han en djup förståelse för familjen. Han steg i graderna av det kommunistiska partiet innan man uttalar sig Turkmenbashi eller ledare av alla turkmenska .

Nijazov är verkligen en intressant siffra. Det finns ingen flyr sitt inflytande i Turkmenistan. Han har namngivna städer, skolor, flygplatser, veckodagar, månader av året, och även en meteorit efter själv! Han har också bytt namn medlemmar av hans familj och figurer i Turkmenistan historia som han anser vara viktiga. År 2003 ägnades åt hans mor.

Huvudstaden, som är staden av hans födelse, stoltserar med en 12 meter hög staty guld som följer vägen för solen. Efter att han slutat röka, han förbjöd rökning på offentliga platser. Han förklarade också skägg och långt hår på män olaglig. Nijazov har beordrat att en Ice Palace byggas för att fira sitt styre trots att Turkmenistan är ett ökenland. , Hans bok Rukhnama är obligatorisk läsning för alla i Turkmenistan. Det är en självbiografisk arbete som också förklarar Turkmenistan historia och ger andlig vägledning. Det är den primära lärobok som används i skolor och verkar ha till syfte att lära varje elev att beundra och stödja Turkmenbashi. Nijazov är också en poet, och finns att läsa sina dikter på nationell TV.

Inte alla Turkmenbashi avgöranden är kontroversiella. En av hans första åtgärder efter att ha blivit vald var att förklara vatten, gas och el gratis för alla Turkmenistan medborgare. Han fokuserar också på vikten av att fira Turkmenistansk kultur nu att det inte längre i skuggan av sovjetiskt inflytande.

År 1999 förklarades Nijazov president på livstid av den nationella lagstiftaren, en ställning som förstärktes under 2002. Nijazov har sagt tidigare att han kommer att avgå efter valet 2008 eller 2010. Dock att vissa misstänka 2002 attentatet iscensattes verkligen av presidenten som en ursäkt att bli av oppositionen inom landet och cement hans ledarskap.

21 December 2006 Uppdatering : Nijazov dog av en hjärtattack.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.