Vem är Richard Feynman?

Richard Feynman (1918-1988) anses av många som den bästa fysiklärare av 20th Century. Han är mest känd för sin mycket tillgänglig Feynman Lectures on Physics , hans arbete på atombomben och hans stora bidrag till området kvantelektrodynamiken. Feynman var även först med att uppfatta nanoteknik och kvantdator, liksom en äventyrare och resande med en förkärlek för att spela trummor.

Feynman fick sin kandidatexamen vid Massachusetts Institute of Technology 1939, följt av sin doktorsavhandling vid Princeton University 1942, där han studerade under den berömde John Archibald Wheeler. Feynman började sedan jobba på Manhattan Project för atombomben, där han blev vän med laboratorium huvudet J. Robert Oppenheimer. Efter kriget undervisade han som professor för en kort stint vid Cornell University, följt av en överföring till California Institute of Technology (Caltech), där han stannade i flera år. Feynman delade Nobelpriset i fysik 1965 med två andra forskare. Han tjänade priset för sitt arbete med kvantelektrodynamiken.

Efter andra världskriget erbjöds Feynman en plats vid Institute for Advanced Study i Princeton, kanske den mest kända Forskningsinstitut det 20th århundradet. Han minskade på grund av sin kärlek till undervisning. Feynman tydliga, ned till jorden förklaringar av komplicerade begrepp gav honom smeknamnet "The Great Explainer. " Hans föreläsningar om fysik lästes långt utanför de kretsar av hans elever och med hela kroppen i fysik studenter. Han hade excentriska egenskaper och var en lättroad ande. Böcker publicerats på hans äventyr omfatta väl You're Joking, Mr Feynman! , Vad bryr du dig om vad andra tycker? och Tuva or Bust!

Feynman är känd för sin Feynman diagram, enkla bildspråk beskrivningar av partikel interaktioner. Trots enkelheten i dessa diagram är de förknippade med teoretiska material krediteras med några av de mest exakta prognoser i fysik. Feynman var den enda av dem han delade Nobelpriset med att göra ett försök att presentera komplexiteten i partikelfysik i ett enkelt format. Feynman studerade supraledning, superfluidity och svaga förfall. De flesta av hans arbete har utökats till dagens fysiker och är fortfarande åberopas mycket stor. Han dog av cancer 1988 i Los Angeles. Hans sista ord var: "jag hatar att dö två gånger. Det är så tråkigt. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.