Vem är Nikos Kazantzakis?

Nikos Kazantzakis var en dramatiker och författare, född på Kreta 1885. Han levde för att se båda världskrigen spelade i sin älskade Europa, och hans skrift blev hans mall för filosofi. Han kallade sin skrift "slagfält" för politisk förändring.

Kazantzakis är mest känd för engelska läsare för sina romaner, Zorba the Greek och Kristi sista frestelse . I själva verket var publiceringen av den sistnämnda länge negligerat tills Martin Scorsese gjort en filmatisering av den 1988. Filmen kvitta en Firestorm kritik om skildringen av Jesus som en helt vanlig människa, fångad i en existentiell kamp om tro och förnekelse. Det också mer än antyder ett sexuellt förhållande mellan Jesus och Maria Magdalena. Filmen förbjöds i de flesta grekiska teater och det romerska påvedömet fördömde det.

Fördömande av filmen resulterade förmodligen i högre avkastning biljettkassa än väntat. Det väckte ytterligare intresse för författaren och boken hade högre försäljning än någon annan av Kazantzakis romaner. Kamp Kristus är den kamp Kazantzakis, som drog mycket inspiration från den existentialistiska filosofen Nietzsche, och från buddhistisk filosofi. Även om han kallade sig själv ateist, utforskade Kazantzakis ständigt idén om Kristus, även tillbringa tid i ett kloster i ett försök att förstå människans relation till Gud.

Kazantzakis, för en tid, var också en vän av sovjetisk diktator, Lenin. Även författaren anammade mycket av den ideologi som kommunism, kunde han inte förena det med sin egen personliga religionsfilosofi. Hans böcker kan ses som ett försök att utarbeta en ny teori, som omfattar socialism, samtidigt som man kompletterat inslag av buddhismen och kristendomen. I synnerhet har lett Kazantzakis "buddhistiska tänkandet honom att bli beundrad av beat författare, och blomman barn i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Han ville ha ett liv fritt från materialism, och fri från en social struktur som skulle diktera moral. Han förespråkade för personlig frihet så att folk kunde lista ut sina egna vägar.

Kazantzakis skrev samtidigt bedriver en framgångsrik karriär i offentlig tjänst. Han var född till jordbrukare, men hans tidiga böjt mot utbildning fick honom bort från gården till seriös studie. Han hade motsvarar en kandidatexamen från University of Athens, och även studerat juridik i fyra år. Han hade ingen lust att träna lag dock.

Under det första årtiondet av 20th Century, gick Kazantzakis till Paris för att studera filosofi vid Collège de France. Efter att ha studerat reste han genom Ryssland, Kina, Spanien och England. Då han återvände han började en karriär inom socialt arbete, och blev chef för det grekiska ministeriet för offentliga Socialstyrelsen 1919. Han arbetade senare för Unesco, och blev minister för den grekiska regeringen efter andra världskriget.

Kazantzakis publicerade sin första roman, Serpent och Lily 1906. Hans andra märkvärdigaste verk är en vers uppföljare till Odyssey publicerades 1938 och översattes på 1950-talet, Zorba the Greek publicerad 1946 med översättning till engelska 1952, och gudsman publicerad 1953, med en engelsk översättning 1962 som romanen Saint Francis . Han översatte också många klassiska verk till grekiska.

Reading Kazantzakis är en utmaning, även för dem som utbildats i litterära eller filosofiska studier. Hans Odyssey är särskilt svårt. De flesta tycker Zorba och St Francis vara hans mest approachable verk. Zorba i synnerhet är helt klart en studie i Kazantzakis förhållningssätt till livet. Boken blev en populär film på 1960-talet, med Anthony Quinn tar titelrollen.

Kazantzakis snävt missade få Nobelpriset i 1954 till Camus. Camus lär ha anmärkt att Kazantzakis förtjänade priset långt mer än han gjorde. Kazantzakis hustru skriver i sin biografi över mannen, att han alltid rest med en kopia av Dantes Divine Comedy , och att det var på hans säng när han dog 1957. Hans gravsten är märkt med följande: "Jag hoppas på någonting. Jag fruktar ingenting. Jag är fri. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.